als vs ms: vad är skillnaden?

Multipel skleros (MS) och amyotrofisk lateralskleros (ALS) är olika sjukdomar med vissa liknande egenskaper och symptom.

Personer med en livslång sjukdom som multipel skleros (MS) är alltid på jakt efter en ny behandling som kan förbättra, eller till och med bota deras sjukdomar. Under de senaste åren har det varit en hel del surr om en ven tillstånd som kallas CCSVI och dess eventuella anslutning till MS; Dock är detta sammanhang mycket kontroversiellt. Vissa forskare säger att behandla CCSVI kan lindra MS-symptom. Andra säger CCSVI är inte ens riktigt. De jämför den med ormgift, bistick, och andra tvivelaktiga “botemedel” som …

De har några viktiga skillnader, men. MS är en autoimmun sjukdom som orsakar din kropp att attackera sig själv. ALS, även kallad Lou Gehrigs sjukdom, är en nervsystemet som bär bort nervceller i hjärnan och ryggmärgen. Båda behandlas olika.

Skleros “kommer det grekiska ordet för” ärr “. Både ALS och MS orsakar ärrbildning i beläggningen av nervfibrer. Men processen för hur detta sker är olika för varje.

Nervceller i kroppen är förpackade i tunna beläggningar kallas myelinskidor. De skyddar dessa celler, som liknar hur isolering skyddar elektriska ledningar.

När du har MS, angriper kroppen myelinskidorna i hjärnan och ryggmärgen.

Påverka dina muskler och din förmåga att flytta bod; Attackera din hjärna och spinal cor; Har “skleros” i deras nam; Orsaka ärrbildning eller härdning runt nervceller

När myelinskidorna är skadade, signaler från hjärnan till andra delar av kroppen får kortslutas.

ALS bryter ned själva nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen. Dessa celler, kallade motoriska nervceller, är ansvarig för de frivilliga musklerna i armar, ben och ansikte.

Du förlorar kontrollen över dina motoriska funktioner, och som de motoriska nervceller bryts ned, myelinskidorna hårdna.

I sina tidiga stadier kan några av symptomen på ALS vara liknande de för MS. Dessa inkluderar

Om du har dessa symtom, inte försöka gissa vad som händer. Se en läkare och få en diagnos.

Som ALS angriper de nerver som handlar om rörelse, kommer dina symptom bli värre.

I de senare stadierna av sjukdomen, kan du ha

De flesta människor med ALS lever 5 år eller mindre efter deras diagnos, men en del lever mycket längre. Forskning pågår för att hitta behandlingar för att utvidga och förbättra livskvaliteten.