Alzheimers sjukdom: översikt & fakta

Fakta övervinna rädsla. Börja här för att ta reda på vad som är och inte är känt om Alzheimers orsaker, Alzheimers risker och Alzheimers förebyggande.

Demens är inte en sjukdom i sig. Det är en grupp av symtom som orsakas av olika sjukdomar eller tillstånd. Läs om hur demens utvecklar, vad som orsakar det, och vilka villkor är behandlingsbara.

Lewy body demens (LBD) är en av de vanligaste typerna av demens, efter Alzheimers sjukdom. Det händer oftast till personer som är 50 år eller äldre. Lewykroppsdemens börjar ofta när du har svårt att röra kroppen. Inom ett år, börjar du ha tänkande och minnesproblem som liknar Alzheimers sjukdom.

Du har säkert hört talas om Alzheimers sjukdom. Det kan vara den vanligaste typen av demens. Men det finns andra typer som är mindre kända. Frontotemporal demens (FTD) är en av dem. Det tenderar att påverka människor i åldrarna 45 och 60.

Den vanligaste formen av demens bland äldre är Alzheimers sjukdom. Cirka 4,5 miljoner många människor i världen lider av detta tillstånd, som vanligtvis börjar efter 60 års ålder.

Mental nedgång vid Alzheimers sjukdom visar upp först som förlust av minnesfunktion. Bredvid påverkas är känslor och hämningar. Hjärnskador, som kallas amyloid plack och tangles, ackumuleras, vilket leder till en sjunkande förmåga att klara vardagslivet som hjärnceller dör. Läs mer.

En Alzheimers diagnos för dig eller din älskade en kan ta upp en hel del frågor. Läs igenom denna FAQ för att få svar.

Flera faktorer bidrar till utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Familjehistoria är bara en av dem. Klicka här för att se varför forskare misstänker att genetik kan spela en roll i många AD fall.

De flesta forskare tror inte att aluminium – från kastruller eller andra källor – orsakar Alzheimers sjukdom. Här är en tankeväckande diskussion om detta ämne.

Antalet personer med sjukdomen fördubblas vart 5 år efter ålder 65. Är du i riskzonen för Alzheimers sjukdom? Få fakta här.

Personer med Downs syndrom kan uppleva tidigt åldrande. På grund av detta, de är på en högre risk för åldersrelaterade hygienkrav som Alzheimers. Klicka här.

Gener är inte öde. Men mycket av en persons risk för Alzheimers sjukdom är ärftlig. Klicka här för att ta reda på vad forskarna lär.

Dagens fetmaepidemin kan vara morgondagens Alzheimers epidemi. De höga insulinnivåer som ses hos feta personer kan innebära en hög risk för Alzheimers sjukdom. Personer med diabetes löper särskilt stor risk.

En faktorgenen risk redan identifierat gör en form av ett protein som kallas apolipoprotein E (ApoE). Med denna gen betyder inte att du kommer säkerligen att utveckla A; den bara ökar risken. Läs mer.

Fritidsaktiviteter såsom läsa, spela brädspel, spela musikinstrument, och dans är förknippade med en minskad risk för demens. Läs mer om hjärnan fitness.

Våra övergripande hälsovanor kan bidra till att minska risken för åldersrelaterade sjukdomar. Här är vad National Institute on Aging har att säga om att förebygga Alzheimers sjukdom.

Ingen vet säkert vad, om något, kan förebygga Alzheimers sjukdom. Alzheimers tenderar att köra i familjer, men om du har en förälder eller syskon som har det, det finns ingen garanti att du får det också. Det bästa är att hålla sig till en hälsosam livsstil.