aminosalicylates för inflammatorisk tarmsjukdom

Generisk Nam; Varumärke Nam; balsalazid; Colazal, Giaz; mesalamin; Asacol, Canasa, Rowas; olsalazin; Dipentu; Sulfasalazin; Azulfidine

Orala och topikala aminosalicylater används för att behandla mild till måttlig ulcerös kolit. De används också för att hjälpa till att hålla sjukdomen i remission; Orala aminosalicylater används för att behandla mild till måttlig omfattande sjukdom (pancolitis); Mesalamin (Canasa, Rowasa) placeras i ändtarmen som en kvarhållande lavemang eller stolpiller. Lavemang är användbart om sjukdomen påverkar endast den nedre tredjedelen av tjocktarmen. Suppositorier kan användas om sjukdomen påverkar endast den nedre ändtarmen (proktit).

Dessa läkemedel kan lindra symptomen och inflammation i tarmen och hjälpa IBD gå i remission (en period utan symptom). De kan också bidra till att förhindra att sjukdomen blir aktiv igen.

Aminosalicylates är vanligtvis de första läkemedel som används för behandling av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Dessa läkemedel har använts för att behandla IBD för mer än 30 år.

Dessa läkemedel är effektiva för mild till måttlig ulcerös kolit och mild Crohns sjukdom. Deras användning beror på vilken typ av läkemedel (oral eller topisk) och huruvida den behandlar sjukdomen som är aktiv eller i remission.

Behandling för mild till måttlig ulcerös kolit börjar ofta med sulfasalazin. Sulfasalazin arbetar 40% till 80% av tiden för att göra ulcerös kolit bättre eller hålla dem från att komma tillbaka. 1 Men det kan inte användas av personer som är allergiska mot eller kan inte tolerera sulfapreparat.

Mesalamin, olsalazin och balsalazid inte innehåller sulfa. Så de kan användas för att behandla mild till måttlig ulcerös kolit om du inte kan ta sulfasalazin.

Mesalamin lavemang är effektiva vid behandling av symptom på mild till måttlig distal (vänstersidig) ulcerös kolit och för att bibehålla remission. 1 mesalamin suppositorier är att föredra för personer som har proktit. Kombinationen av en mesalamin piller (oralt) och en mesalamin lavemang, skum, eller suppositorium (topisk) fungerar bättre att behandla vänstersidig kolit än antingen oral eller topisk mesalamin av sig själv. 1

Dessa läkemedel kan användas för att bibehålla remission vid ulcerös kolit.

Aminosalicylates verkar inte hålla symtomen från att komma tillbaka när en person är i remission som orsakas av läkemedel (som kortikosteroider). Men aminosalicylates hålla ibland symptom från att komma tillbaka i människor som har opererats. 2 Vissa människor är allergiska mot sulfapreparat och kan inte ta sulfasalazin.

Mesalamin har visat sig stoppa symptomen av Crohns sjukdom hos vissa personer. Studier visar att omkring 45% till 55% av personer som behandlas med mesalamin gå i remission (en period utan symptom). 3

Alla läkemedel har biverkningar. Men många människor inte känner biverkningar, eller de kan ta itu med dem. Fråga apotekspersonalen om biverkningar av varje läkemedel du tar. Biverkningar listas också i informationen som medföljer din medicin.

Här är några viktiga saker att tänka på

Ring din läkare eller andra räddningstjänster direkt om du har

Ring din läkare omedelbart om du har

Ring din läkare omedelbart om du har

Vanliga biverkningar av aminosalicylater inkluderar

Se Drug Begäran om en fullständig lista över biverkningar. (Drug Reference är inte tillgängligt i alla system.)

Sulfasalazin kan göra huden mer känslig för solen.

Medicin är en av de många verktyg din läkare har att behandla ett hälsoproblem. Ta medicin som din läkare föreslår kommer att förbättra din hälsa och kan förhindra framtida problem. Om du inte tar dina mediciner på rätt sätt, kan du sätta din hälsa (och kanske ditt liv) i riskzonen.

Det finns många anledningar till varför människor har svårt att ta sin medicin. Men i de flesta fall, det är något du kan göra. För förslag om hur man kan arbeta kring gemensamma problem, tar mediciner som ordinerats.

Om du är gravid, till bröst -feeding, eller planerar bli gravid, använd inte några mediciner om inte din läkare säger till. Vissa läkemedel kan skada ditt barn. Detta inkluderar receptbelagda och receptfria läkemedel, vitaminer, örter och kosttillskott. Och se till att alla dina läkare vet att du är gravid, bröst -feeding, eller planerar att bli gravid.

Uppföljning vård är en viktig del av din behandling och säkerhet. Var noga med att göra och gå till alla möten, och ring din läkare om du har problem. Det är också en bra idé att veta dina testresultat och föra en förteckning över de läkemedel som du tar.

Slutföra nya medicinen informationsformuläret (PDF) (Vad är ett PDF-dokument?) För att hjälpa dig att förstå denna medicin.

Friedman S, Lichtenstein GR (2006). Ulcerös kolit. MM Wolfe et al., Red., Terapi av matsmältning, 2: a uppl., Sid. 803-817. Philadelphia: Saunders Elsevier.

Akobeng AK, trädgårdsmästare E (2005). Oral 5-aminosalicylsyra för underhåll av medicinskt-inducerad remission i Crohns sjukdom. Cochrane Database av systematiska översikter (1). Oxford: Uppdatera programvara.

Friedman S, Lichtenstein GR (2006). Crohns sjukdom. MM Wolfe et al., Red., Terapi av matsmältning, 2: a uppl., Sid. 785-801. Philadelphia: Saunders Elsevier.

E. Gregory Thompson, MD – Internal Medicin; Arvydas D. Vanagunas, MD – Gastroenterology

November 14, 2014

Orala aminosalicylater används för att behandla mild Crohns sjukdom.

Vanligtvis fördelarna med läkemedlet är viktigare än några mindre biverkningar; Biverkningar kan försvinna efter att du tagit medicinen för en stund; Om biverkningar ändå bry dig och du undrar om du ska ta medicinen, kontakta din läkare. Han eller hon kanske kan sänka din dos eller ändra din medicin. Inte plötsligt sluta ta din medicin om inte din läkare säger till.

Svårt att andas; Svullnad i ansikte, läppar, tunga eller svalg.

Nässelfeber; Ledvärk; En huvudvärk som inte kommer att försvinna; En feber; Klåda eller utslag; Hudens känslighet för solljus.

Nässelfeber; Svår magen smärta eller kramper; Blodig diarré, Klåda eller utslag; En svår huvudvärk.

Mild magsmärtor eller kramper, illamående eller aptitlöshet; Diarré; Yrsel; Lätt huvudvärk.

Håll dig borta från solen, om möjligt; Bär långbyxor, långärmade skjortor, och hattar, om möjligt; Använd solkräm med SPF som din läkare rekommenderar.