anorexia nervosa – ämne översikt

Anorexia nervosa (säg “en-uh-RECK-se-uh nur-VOH-suh”) är en typ av ätstörning. Människor som har anorexi har en intensiv rädsla för att få vikt. De begränsar allvarligt mängden mat de äter och kan bli farligt tunn.

 Särdrag

Anorexia nervosa tar en enorm belastning på kroppen. Men det är inte allt. JAG; har den högsta dödligheten av någon psykisk sjukdom. Mellan 5% och 20% av peopl; som utvecklar sjukdomen så småningom dö av det.

Vad händer exakt? Här är en titt på vad anorexi gör till huma; kropp.

Det första offret för anorexi är ofta benen. th; sjukdom utvecklas vanligen i tonåren – rätt vid den tidpunkt då unga peopl; är tänkt att sätta ner den kritiska benmassa som kan hålla den; genom vuxenlivet.

Men det mest livshotande skador är vanligtvis förödelse vållade o; hjärtat. Eftersom kroppen förlorar muskelmassa, förlorar det hjärtmuskeln på; förmånlig ränta – så hjärtat blir mindre och svagare. “Det blir wors, öka cirkulationen som svar på motion, och din puls och du, blodtryck får lägre”, säger Mickley. “Hjärt vägtullar är acut, och betydande, och ställa in snabbt.” Hjärtskada, vilket i slutändan kille; sångare Karen Carpenter, är den vanligaste orsaken till sjukhusvård i mos; personer med anorexi.

Anorexi börjar vanligen i tonåren. Det är mycket vanligare hos kvinnor än män. Tidig behandling kan vara effektiv. Ju tidigare den behandlas, desto bättre chanser någon kan återhämta sig från anorexi. Obehandlad anorexi kan leda till svält och allvarliga hälsoproblem, såsom ben gallring (osteoporos), njurskador och hjärtproblem. Vissa människor dör av dessa problem.

Om du eller någon du känner har anorexi, få hjälp direkt. Ju längre detta problem går på, desto svårare är det att övervinna. Med tiden och med behandling, kan en person med anorexi må bättre och bo på en hälsosam vikt.

Ätstörningar är komplexa, och experter vet inte riktigt vad som orsakar dem. Men de kan bero på en kombination av genetik, familj beteenden, sociala faktorer och personlighetsdrag. Du kan vara mer benägna att ha anorexi om

Människor som har anorexi ofta starkt förneka att de har ett problem. De ser inte eller tror att de gör. Det är oftast upp till sina nära och kära för att få hjälp för dem. Om du är orolig om någon, kan du leta efter vissa tecken.

Andra människor i din familj har en ätstörning, såsom anorexi eller bulimi; Du har ett jobb eller göra en sport som betonar kroppsstorlek, såsom balett, modellering, eller gymnastik; Du är den typ av person som försöker att vara perfekt hela tiden, aldrig känns bra nog, eller oroar en hel del; Du har att göra med stressande livshändelser, såsom skilsmässa, flyttar till en ny stad eller skola, eller förlora en nära anhörig.