antioxidanter i bär och andra frukter: färsk, torkad och fryst

Bär är kronjuvelerna i sommar, pärlor som inspirerar pajer, parfaits, skomakare, glass behandlar, och vispad grädde underverk. Bäst av allt, bär levererar super-hälsosamma antioxidanter som hjälper till att bekämpa sjukdomen.

I själva verket visar en banbrytande studie som bara en kopp bär ger alla sjukdomsbekämpande antioxidanter du behöver i en enda dag. Naturligtvis kommer dietister säga, “Do not stop där.” En hälsosam kost behöver en mängd olika näringsämnen från många livsmedelskällor.

Hallon, blåbär, jordgubbar och björnbär finns gott om i de flesta hörn av USA: s “Bär är tillgängliga nästan året nu … och även om de kan vara dyrare vissa tider på året, de är fortfarande mycket mer tillgänglig än tidigare att vara “, säger Cindy Moore, MS, RD, taleskvinna för Dietetic Association och chef för nutritionsbehandling vid The Cleveland Clinic.

Bär och andra livsmedel figurerat i en stor studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food C hemistry. Denna forskning ger en stor omfattande rapport av antioxidant innehåll i frukt och grönsaker. Bär vann händer ned för att ge den mest antioxidant b ang för buck.

Antioxidanter är viktiga sjukdomsbekämpande föreningar. Forskarna tror att de hjälper till att förhindra och reparera den stress som kommer från oxidation, en naturlig process som sker under normal cellfunktion. En liten andel av celler skadas under oxidation och förvandlas till fria radikaler, som kan starta en kedjereaktion till skada fler celler och eventuellt sjukdom. Oskyddad fria radikaler har kopplats till cancer, hjärtsjukdomar, Alzheimers sjukdom, och Parkinsons sjukdom.

Denna studie bedömer antioxidant nivåer i mer än 100 matar som inbegriper frukter, grönsaker, spannmål, bröd, nötter och kryddor.

Tranbär, blåbär och björnbär rankas högst bland de frukter studerade. Äpplen sprang en nära andra, och torkad frukt var också ledande utmanare. Persikor, mango, och meloner, medan dödat lägre än bär, fortfarande innehåller rikligt med antioxidanter, liksom andra näringsämnen.

Men det finns en hake: Även om vissa frukter och grönsaker har en hög antioxidant innehåll, att kroppen inte absorbera allt. Konceptet kallas biotillgänglighet, förklarar forskaren Ronald Prior, PhD, en kemist och nutritionist med USDA: s Arkansas Barnens Nutrition Center i Little Rock, Ark. Han skrev landmärke antioxidant studien.

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Medan du tränar, bör du räkna mellan …