artrit testresultat: blodprov, ledvätska tester och röntgenstrålar

Anklarna värk och fingrarna är stela och svullna. Kan det vara reumatoid artrit (RA)? Tester kan ge en ledtråd.

Detta test finner immunsystemet kemikalier, som kallas antikroppar, som riktar CCP (cyklisk citrullinerad peptid), som är närvarande i omkring 60% till 70% av personer med RA. Du kan ha dessa antikroppar år innan du får RA symtom. Detta test kan också förutsäga fall av RA som kan bli allvarliga.

Nackdelar: Det missar 10% till 15% av fallen av RA.

Reumatoid faktor (RF) är en del av immunsystemets aktiv svar. Den dyker upp i blodet av omkring 70% till 80% av personer med RA. Höga nivåer av det är kopplade till mer allvarliga fall.

Nackdelar: Det missar 20% till 30% av fallen av RA. Den visar också upp i andra förhållanden, inklusive

Det är ovanligt, men vissa friska människor kan ha RF i deras blod testresultat.

Personer med lupus har ofta höga nivåer av dessa immunsystem kemikalier. Så gör en del, men inte alla, personer med RA.

Nackdelar: I sig själv, detta test inte diagnostisera RA.

Detta test mäter hur mycket inflammation i kroppen. Det är oftast högre än normalt hos personer med RA och andra inflammatoriska sjukdomar. Läkare kan använda detta test för att se om behandlingen har sänkt inflammation.

Nackdelar: Testet inte diagnostisera RA eller någon annan sjukdom. Det kommer också att visa inte varför någon har inflammation.

C-reaktivt protein är ett tecken på inflammation. En hög CRP kan innebära någon har en inflammatorisk sjukdom, såsom reumatoid artrit. Men testet inte diagnostisera alla förhållanden.

Många läkare anser att det är ett bättre test än “sed rate” för att mäta inflammation. Du kan få detta test för att se hur väl din RA behandlingen fungerar.

Nackdelar: Liksom sed ränta, endast CRP testet säger att det finns inflammation. Det visar inte orsaken. Dessutom är inte alla människor med RA har höga CRP-nivåer.