biologiska läkemedel för psoriasis

Om du inte få befrielse från andra behandlingar, kan din läkare föreslår att du prova ett läkemedel som bekämpar orsakerna till psoriasis, snarare än bara symptomen. Dessa läkemedel, så kallade biologiska, rikta en viss del av immunförsvaret.

När du har psoriasis, är det viktigt att följa råden från din läkare. Ändå kan man göra en hel del på egen hand för att hjälpa till att kontrollera och förhindra skov; Använd fuktkräm. Symptomen förvärras när huden är torr, så hålla den fuktig med krämer och lotion. Tjock och oljiga sådana, som vaselin, är oftast bäst. De är bättre på att fånga fukt under huden. För att ta bort skalor, applicera krämen på toppen av dem, sedan täcka området med plastfolie eller annat vattentätt material …

Adalimumab (Humira). Du injicerar det under huden varannan vecka. Personer med hjärtsvikt eller multipel skleros bör inte ta det.

Biverkningar är allvarliga och ibland dödliga infektioner som tuberkulos, en högre risk för vissa typer av cancer som lymfom, och en ökad risk för autoimmuna sjukdomar såsom ett lupusliknande syndrom.

Apremilast (Otezla). Detta är inte en biologisk, men det påverkar immunförsvaret. Det är ett piller som du tar en eller två gånger om dagen. Det minskar rodnad, tjocklek och scaliness av psoriasisplack.

Det har kopplats till depression och självmordstankar eller beteende. Tala om för din läkare om du någonsin har haft sådana tankar eller känslor innan du börjar denna medicin.

Du kan också ha diarré, illamående, en övre luftvägsinfektion, huvudvärk och andra biverkningar. Du kan gå ner i vikt utan att försöka, så din läkare kommer att hålla koll på hur mycket du väger.

Etanercept (Enbrel). Du tar detta genom att injicera det under huden hemma. Du använder det två gånger i veckan i 3 månader. Efter att du injicerar det en gång i veckan.

Biverkningar är hudirritation och utslag. Du ska inte ta det om du har multipel skleros, ett försvagat immunförsvar, hepatit B, eller hjärtsvikt.

Infliximab (Remicade). Du får detta genom en IV medan i en läkarmottagning. Den session varar 2 till 3 timmar. Ni följer upp 2 och 6 veckor efter den första dosen. Efter det får du behandlingar var 8: e vecka.

Ustekinumab (Stelara). Du tar det med en injektion. Efter det första skottet, får du en annan skott 4 veckor senare, och sedan en injektion var 12: e vecka.

Det minskar tjockleken på din psoriasis fläckar, medan lätta skalning och rodnad.

Drogen kan öka dina chanser att allvarliga infektioner, cancer och en sällsynt tillstånd som kallas reversibel posterior leukoencefalopati, som påverkar hjärnan och är ibland dödlig.