bröstcancer genetisk testning för BRCA1 eller BRCA2-genen

Rådgivning krävs innan genomgår genetisk testning för bröstcancer. Under denna utbildning rådgivning session, kommer en vårdgivare fullt ut förklara de fördelar och risker med genetisk testning och besvara eventuella frågor du kan ha.

Hur långt har vi kommit i kvinnors cancer? Att hålla jämna steg med de senaste behandlings trender och studier om cancer i bröst, äggstockar, livmoder och livmoderhals kan vara skrämmande. Nya studier komma ut till synes varje vecka med varm-off-the-press – och ofta motsägelsefullt – resultat. Mammografi? De är antingen nyckeln till förebyggande eller vilseledande i bästa fall. Och vad är det sista ordet på hormonbehandling? Är det förhindra eller orsaka cancer? Experter har även nyligen ifrågasatt värdet av att hålla sig till en låg fetthalt …

Här är några frågor att tänka på när man tänker på genetisk testning

Du måste skaffa en familj stamtavla för att avgöra om det finns ett cancerutveckling mönster inom familjen. En familj stamtavla är ett diagram som visar den genetiska makeup av en persons förfäder, och används för att analysera ärftliga egenskaper eller sjukdomar inom en familj.

Efter beskriver familjen stamtavla, kommer ett blodprov utföras för att avgöra om du har en bröstcancergenen. Hålla i minnet att den stora majoriteten av bröstcancerfall inte är associerade med en bröstcancergenen. Dessutom har forskarna inte vet alla de gener som kan orsaka bröstcancer, så läkarna bara kan testa dig för de kända generna.

När någon med en cancerdiagnos och en familjehistoria av sjukdomen har testats och visat sig ha en förändrad BRCA1 eller BRCA2-genen, är familjen sägs ha en “känd mutation.” Om en association mellan utvecklingen av bröstcancer och en bröstcancergenen görs, då alla familjemedlemmar som är villiga att delta i genetisk testning ombeds att ge ett prov av blod. För många människor är det viktigt att veta deras testresultat eftersom denna information kan hjälpa till att vägleda framtida beslut hälsovård för sig själva och sina familjer.

Är jag beredd att klara av resultatet? Är mina familjemedlemmar också beredda, inklusive mina barn och min make; Vilka är mina mål för testning; Hur skulle jag använda mina testresultat? Vad ska jag göra annorlunda om resultaten är positiva, eller om de är negativa, Vem kommer jag att dela mina resultat med; Skulle ett positivt testresultat ändra relationer med min familj?