brutet nyckelben

En brutet nyckelben är en vanlig skada, särskilt hos barn och unga vuxna. Din nyckelben förbinder den övre delen av bröstbenet till skulderbladen. Vanliga orsaker till en brutet nyckelben inkluderar fall, idrottsskador och trauma från trafikolyckor. Spädbarn kan ibland bryta sina collarbones under förlossningen.

Omedelbart uppsöka läkare för ett brutet nyckelben. De flesta läker väl med is, smärtstillande, en sele, sjukgymnastik och tid. Men en komplicerad paus kan kräva operation för att justera det brutna benet och att implantera plattor, skruvar eller stavar i benet för att hålla benet på plats under läkning.

När ska en läkare

Tecken och symptom på en brutet nyckelben inkluderar

Vad kan du göra

Om du märker tecken eller symptom på en brutet nyckelben i dig eller ditt barn, eller om det finns tillräckligt med smärta för att förhindra normal användning, se en läkare omedelbart. Förseningar i diagnos och behandling kan leda till dålig läkning.

Vad du kan förvänta från din läkare

Vanliga orsaker till en brutet nyckelben inkluderar

mediciner

Din nyckelben inte härdar fullständigt förrän om ålder 20. Detta sätter barn och ungdomar löper större risk för ett brutet nyckelben. Risken minskar efter 20 års ålder, men sedan stiger igen i äldre som benstyrka minskar med åldern.

Mest brutna nyckelben läker utan svårighet. Komplikationer, när de inträffar, kan omfatta

Beroende på svårighetsgraden av paus, kan din husläkare eller akuten läkare rekommenderar att du eller ditt barn se en ortoped.

Det kan vara till hjälp att skriva en lista som innehåller

Din läkare kommer sannolikt att ställa några av följande frågor

Under fysisk undersökning, kommer din läkare inspektera det drabbade området för ömhet, svullnad, missbildning eller ett öppet sår. Röntgen fastställa omfattningen av ett brutet nyckelben, precisera dess plats och avgöra om det finns skador på lederna. Din läkare kan också rekommendera en datortomografi för att få mer detaljerade bilder.

Begränsar rörelsen av någon brutet ben är avgörande för läkning. Att immobilisera ett brutet nyckelben, kommer du troligen att behöva bära en arm sele.

Hur lång immobilisering behövs beror på hur allvarlig skadan. Bone union tar vanligtvis tre till sex veckor för barn och sex till tolv veckor för vuxna. En nyfödd nyckelben som bryter under förlossningen läker oftast med bara smärtkontroll och noggrann hantering av barnet.

För att minska smärta och inflammation, kan din läkare rekommendera en over-the-counter smärtstillande. Om du har svår smärta, kan du behöva ett receptbelagt läkemedel som innehåller narkotika för ett par dagar.

Rehabilitering börjar snart efter den inledande behandlingen. I de flesta fall är det viktigt att börja lite rörelse för att minimera stelhet i axeln medan du fortfarande bär din sele. Efter sling tas bort, kan din läkare rekommendera ytterligare rehabiliteringsövningar eller sjukgymnastik för att återställa muskelstyrka, gemensam rörelse och flexibilitet.

Kirurgi kan krävas om den brutna nyckelben har brutit igenom huden, är starkt förskjuts eller i flera delar. Brutet nyckelben kirurgi ingår vanligtvis placera fixeringsanordningar – plattor, skruvar eller stavar – att upprätthålla korrekt position dina ben under läkning. Kirurgiska komplikationer, men sällsynt, kan inkludera infektion och brist på benläkning.

Tillämpa is på det drabbade området i 20 till 30 minuter varannan timme under de första två till tre dagar efter en nyckelben paus kan hjälpa till att kontrollera smärta och svullnad.

Terapi

Kirurgi

Besök din läkare