bula på huvudet: när är det en allvarlig skallskada?

Antagligen inte. Head trauma till följd av spel eller sportevenemang är en gemensam angelägenhet för föräldrar, men några stötar på huvudet av detta slag leder till allvarliga skador.

Pannan och hårbotten har en riklig blodtillförsel, och skadan för dessa områden resulterar ofta i blödning under huden. När blödningen är begränsad till ett område, orsakar det blåmärken och svullnad. Läkare kallar detta ett hematom.

När ska en läkare

Tänk på att även en mindre huvud bula kan orsaka en stor svullnad. Och hastigheten, fart och storlek av de människor (fullvuxna ungdomar jämfört med yngre barn), och de inblandade krafterna (såsom slag med ett betonggolv eller annat hårt underlag) kan öka risken för allvarliga skador.

Ibland kan ett slag mot huvudet vara tillräckligt allvarliga för att orsaka blödning i eller runt hjärnan. Denna typ av blödning kan orsaka en intrakraniellt hematom, ett allvarligt tillstånd som sätter press på hjärnan.

Se en läkare inom en till två dagar av betydande skallskada med pågående symptom, även om akutvård inte behövs.

Söka akut läkarhjälp om ditt barn upplever

söka även akut uppmärksamhet om ditt barn uppvisar följande symtom efter en skallskada, som kan vara tecken på en hjärnskakning

Med