cancerbehandling för män: eventuella sexuella biverkningar

Ta reda på om du är i riskzonen för sexuella biverkningar efter cancerbehandling och som cancerbehandlingar kan orsaka dessa biverkningar.

Behandling för vissa cancerformer kan påverka din sexualitet, vilket orsakar en rad symtom som kan göra sex med din partner svårare. Men det betyder inte att du inte kan ha ett hälsosamt sexliv efter cancerbehandling.

Kirurgi

Att veta mer om din cancerbehandling och hur det kan påverka den sexuella funktionen kan hjälpa dig att hitta en lösning om problem utvecklas.

Strålbehandling

Män med cancer i sin bäckenområdet är mer benägna än män med andra cancerformer som har rapporterat om svårigheter att återuppta kön efter cancerbehandling.

hormonbehandling

Sexuella biverkningar är vanligast efter behandling för

Kemoterapi

Äldre män är mer benägna att uppleva sexuell dysfunktion efter cancerbehandling. Det beror på att de flesta äldre män, även de som inte har haft cancer, kommer att uppleva svårigheter med sex någon gång.

Så äldre män som har haft cancerbehandling kan uppleva sexuella biverkningar relaterade till åldrande snarare än behandling. Eller de kanske tycker att cancerbehandling accelererar sexuella biverkningar som förknippas med normalt åldrande.

Ett antal sexuella biverkningar kan förekomma som ett resultat av behandling av cancer, inklusive

Inte varje människa med cancer kommer att uppleva sexuella biverkningar. Din läkare kan diskutera risknivån kan uppstå för viss typ av cancer och behandling.

Cancer kan orsaka sexuella biverkningar om cancern innebär könsorgan. Cancer som inte påverkar könsorganen kan också påverka din sexualitet genom att ändra din kroppsuppfattning, att du känner dig mindre attraktiv, eller orsakar trötthet eller depression och minskar intresset för sex.

Sexuella svårigheter kan också vara resultatet av biverkningar av cancer och dess behandling, såsom trötthet, smärta eller ångest om din behandling. Dessutom kan deprimerade känslor om att ha cancer orsaka en förlust av libido.

Ibland emotionella faktorer kan ha sexuella biverkningar utöver de fysiska förändringar du genomgår under behandlingen.

Kirurgi, strålbehandling, hormonbehandling och kemoterapi kan alla orsaka sexuella biverkningar.

Nerver i bäckenområdet kontroll blodflödet till penis. Om du har en tumör i bäckenområdet som behöver tas bort, måste kirurgen arbeta noggrant för att undvika skadliga nerver. En avskurna nerver kan leda till försvagade erektion eller oförmåga att uppnå en erektion.

Operationer som kan orsaka erektil dysfunktion inkluderar

Nyare nervsparande åtgärder är mindre benägna att orsaka erektil dysfunktion, men om du är en kandidat för denna typ av operation beror på storleken och placeringen av din cancer. För vissa cancerformer, kan nervskada inte undvikas om kirurgen är att ta bort alla cancer.

Män som genomgår nervsparande prostatektomi kan uppleva tillfällig erektil dysfunktion, medan effekterna är permanenta hos män som inte är berättigade till nervsparande kirurgi.

Nerver skadats under operationen kan också leda till att du uppleva en torr orgasm – en orgasm utan utlösning av sperma. Sperma din kropp producerar inte lämna dina testiklar, eller det kan skjutas in i urinblåsan (retrograd ejakulation).

Vissa män säger att en torr utlösning känns inte annorlunda och ofta deras partner inte märker eller inte gör något skillnaden. Men andra män tycker att torra orgasmer är svagare eller känner mindre angenäm än sina orgasmer före operationen.

Dessutom kan vissa operationer kräver placering av en öppning (stomi) som gör att avföring eller urin för att samla i en påse som fäster kroppen. Att bära en stomipåse kan få dig att känna självmedveten och oattraktiv. Stomi terapeuter och specialiserad kläder bidra till att stärka ditt självförtroende.

Strålning som syftar till bäckenet kan orsaka erektil dysfunktion, men det är oklart varför.

Strålning kan skada nerver i bäckenområdet, blockera blodflödet till din penis eller minska nivåerna av testosteron i kroppen. Strålningens biverkningar börja långsamt omkring sex månader till ett år efter behandlingen.

Oavsett om du upplever erektil dysfunktion till följd av strålbehandling beror på hur mycket strålning du får och hur mycket av din bäckenområdet behandlas – en högre nivå av strålning över en större del av din kropp är mer sannolikt att orsaka sexuella biverkningar .

Män som röker eller som har en historia av hjärtsjukdomar, högt blodtryck eller diabetes kan också vara på en högre risk för erektil dysfunktion efter strålbehandling. Dessa villkor kanske redan har orsakat viss artärskada, som kan förvärras av strålningen.

Mängden sperma du får utlösning kan minska efter strålbehandling. Du kan känna smärta under utlösning efter behandling, men det går vanligtvis bort med tiden.

Om du har prostatacancer som har spridit sig, kan din läkare försöka sänka nivån av hormonet testosteron i kroppen genom att ta bort testiklarna (orkidektomi) eller behandlar dig med läkemedel.

Vissa prostatacancer är beroende av testosteron för bränsle. Genom att sänka dina testosteronnivåer, hoppas din läkare för att bromsa eller stoppa cancerns progression. Män som har stora prostatacancer kan få hormonbehandling att krympa prostatan före operation för att göra det lättare att ta bort.

Hormonbehandling orsakar oftast en förlust av libido, men det händer inte för alla. Vissa män tycker att de har en önskan om sex, men inte kan få erektion eller inte kan nå orgasm. Yngre män tenderar att ha färre sexuella biverkningar av hormonbehandling. Hormonbehandling kan också leda till att du producera mindre sperma när du får utlösning.

Du kan uppleva en förlust av libido och svårt att uppnå en erektion efter kemoterapi. Vissa cytostatika minska mängden testosteron din kropp producerar. Du kommer vanligtvis återfå din sexuella funktion inom några veckor slutar behandling.

Cytostatika kan orsaka trötthet, ökad blödning eller en ökad risk för infektioner. Under denna tid, kan din läkare råda dig att undvika samlag, eller så kan du inte känna lust för sex.

Vissa sexuella biverkningar av cancerbehandling kommer att lösa inom några veckor. Andra kan pågå i ett år eller två efter behandling, och vissa kommer att vara permanent.

Ta reda på så mycket som möjligt om vad som hindrar din sexuella funktion. Detta kan hjälpa dig att känna mer kontroll över situationen och hjälpa dig till behandlingsalternativ. Du kanske också vill

Göra en del experimenterande. Du kanske upptäcker att vissa situationer underblåsa din sexuella lust eller hjälpa dig att få en erektion.

Var uppmärksam på vad som fungerar – oavsett om det är stimulerande din penis själv eller funderar på sexuella fantasier. Du kan hitta dina orgasmer är mer intensiv om du tillbringar mer tid på förspel. Efter vissa operationer eller behandlingar kan olika sexuella positioner vara till hjälp.

Tala med din läkare. Din läkare kan ge dig mer information om vad som orsakar någon sexuell dysfunktion du upplever. Därifrån kan du diskutera behandlingsalternativ, såsom mediciner, implantat eller anordningar som kan underlätta en erektion.

Tänk dock att vissa läkare kan vara lika ovilliga eller generad när du är att tala om sexuella biverkningar. Om så är fallet, be din läkare om en remiss till en specialist, såsom en urolog eller ett kön terapeut.

Prata med din partner. Låt din partner vet vad som fungerar bäst för dig. Var ärlig om din oro och känslor. Om du är tyst om vad du upplever, kan din partner känner sig avvisade.

Din partner kan erbjuda ett viktigt stöd när du återhämta sig från cancerbehandling. Hon eller han kan också ha idéer om hur man kan hjälpa dig att återfå din sexuella funktion.

Prata med andra cancer överlevande. Din vård team skulle kunna styra dig till en stödgrupp i din stad. Annars kontakt med andra cancersurvivors på nätet.

Om du är generad om att diskutera sex ansikte mot ansikte med främlingar, ger online-miljön mer anonymitet. Börja med American Cancer Society Cancer Survivors Network.

Män som har haft cancer behandling kan finna att det helt enkelt tar tid att återfå den sexuella funktionen. Mediciner och andra alternativ för behandling arbete i vissa män och inte i andra. Ibland tar det ett år eller två för nerver eller blodkärl i bäckenområdet att läka.

Besök din läkare