centaury

Vanliga namn: Centaury också kallas mindre centaury, mindre centaury, centaury ört, centaurri herba, gemensam centaury, feverwort, filwort, bitter ört, röd centaury, Kristi stege och centaury gentiana.

Effekt-säkerhetsklassning

Oo … Ethno eller annat bevis på effektivitet.

säkerhetsklassning

Centaury är en liten, årlig ört, hemma i Europa och naturaliserad i Förenta staterna. Den trivs i sumpiga ängar samt i torra sanddyner. Roten är fibrösa och träig. Anläggningen har ljusgrön, ovala blad, en kapsel frukt och ljusrosa till röda blommor. Hela ört används inom medicinen. Synonymer är Erythraea Centaurium, C. umbellatum, C. minus. Centaurium består av ca 40 arter (annu eller biennaler).

Genus Erythraea härstammar från de grekiska erythros avseende den röda färgen på blommorna. Släktet tidigare kallades Chironia från Centaur, Chiron. Hippokrates beskriver Centaurium under det grekiska Kentareion och enligt legenden, Chiron (grundare av läkemedel) centaury att läka ett sår som orsakats av en förgiftad pil. Historiskt har centaury använts som ett växtbaserat läkemedel för att döda maskar, för att behandla vattusot, som ett lugnande medel, för att behandla ormbett och andra sår, och topiskt för fräknar och fläckar. Det sägs vara en aromatisk bitter och tonic för behandling av GI klagomål som uppblåsthet, dyspepsi och flatulens, och anorexi. Centaury sägs verka på levern och njurarna att “rena blodet”, och för gulsot. Centaury användes också traditionellt för att behandla feber, därav namnet “feverwort.” Denna bitter ört ökar produktionen av gastric sekret, som stimulerar aptiten och förbättrar matsmältningen. krävs långvarig användning av örten för tonic effekter på magen för att till fullo utveckla. Andra effekter är antiinflammatorisk samt antimutagenic effekter. Lite forskning är tillgängliga för att stödja dessa traditionella användningsområden.

Det finns inga nya publicerade kliniska bevis för att styra doseringen av centuary. Den tyska Kommissionen E monografi kräver 1-2 g ört dagligen, medan andra användningsområden för dyspepsi ange så mycket som sex.

Kontra har ännu inte identifierats.

Information om säkerhet och effekt under graviditet och amning saknas.

Ingen väldokumenterad.

Det finns inga kända biverkningar.

Det finns inga kända rapporter om toxicitet. Eftersom säkerheten för centaury tas under graviditet har inte fastställts, är dess användning under denna tid bör undvikas.

referenser