Chagas sjukdom

Chagas (Chah-gus) sjukdom är en inflammatorisk, infektionssjukdom som orsakas av en parasit som finns i avföring från triatomine (reduviid) bugg. Chagas sjukdom är vanlig i Sydamerika, Centralamerika och Mexiko, den primära hem för triatomine bugg. Sällsynta fall av Chagas sjukdom har återfunnits i södra USA, liksom.

Även kallad amerikansk trypanosomiasis kan Chagas sjukdom smitta någon, men diagnostiseras oftast hos barn. Vänster obehandlade, Chagas sjukdom senare kan orsaka allvarliga hjärta och matsmältningsproblem.

akut fas

Behandling av Chagas sjukdom fokuserar på att döda parasiten i akut infektion och hantera tecken och symtom i senare skeden. Du kan vidta åtgärder för att förhindra infektion, också.

kronisk fas

Chagas sjukdom kan orsaka en plötslig, kort sjukdom (akut), eller det kan vara en långvarig (kronisk) tillstånd. Symptomen varierar från lätt till svår, även om många människor inte upplever symptom tills kroniskt stadium.

När ska en läkare

Den akuta fasen av Chagas sjukdom, som varar i veckor eller månader, är ofta symptomfria. När tecken och symtom uppträder, de är vanligen milda och kan innefatta

Vad kan du göra

Tecken och symptom som utvecklas under den akuta fasen brukar gå iväg på egen hand. Om de lämnas obehandlade, kvarstår infektionen och, i vissa fall, vidare till den kroniska fasen.

Tecken och symptom på den kroniska fasen av Chagas sjukdom kan inträffa 10 till 20 år efter den första infektionen, eller de kan aldrig inträffa. I svåra fall kan dock Chagas sjukdom tecken och symtom

Se din läkare om du bor i eller har rest till ett område med risk för Chagas sjukdom och du har tecken och symtom på sjukdomen, såsom svullnad vid infektionsstället, feber, trötthet, värk i kroppen, utslag och illamående.

Orsaken till Chagas sjukdom är parasiten Trypanosoma cruzi, som överförs till människor från ett bett från en insekt som kallas triatomine bugg. Dessa insekter kan smittas av T. cruzi när de äter blod från ett djur som redan infekterats med parasiten.

Triatomine buggar lever främst i lera, halm eller Adobe hyddor i Mexiko, Sydamerika och Centralamerika. De gömmer sig i sprickor i väggar eller tak under dagen, sedan komma ut på natten – ofta livnär sig på sovande människor.

Infekterade buggar bajsa efter utfodring, lämnar efter T. cruzi parasiter på huden. Parasiterna kan sedan in i kroppen genom dina ögon, mun, en klippa eller skrapa, eller såret från felet bett.

Repor eller gnugga bettet webbplatsen hjälper parasiterna in i kroppen. En gång i kroppen, parasiterna föröka sig och sprida sig.

Du kan också smittas av

Följande faktorer kan öka risken för att få Chagas sjukdom

Det är ovanligt för resenärer till utsatta områden i Sydamerika, Centralamerika och Mexiko att ingå avtal Chagas sjukdom, eftersom resenärer tenderar att stanna i väl konstruerade byggnader, såsom hotell. Triatomine buggar finns vanligen i strukturer som byggts med lera eller Adobe eller halm.

Om Chagas sjukdom fortskrider till den kroniska fasen, kan allvarliga hjärt- eller matsmältnings komplikationer uppstår. Dessa kan inkludera

Du kommer att börja med att se din husläkare eller en allmänläkare. Beroende på hans eller hennes upptäckter, kan din läkare remittera dig till en infektionssjukdom specialist.

Vad du kan förvänta från din läkare

Det är en bra idé att vara väl förberedd för mötet. Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid med din läkare. För Chagas sjukdom, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, bland annat

Din läkare kommer att utföra en fysisk undersökning, frågar om dina symtom och alla faktorer som sätter dig i riskzonen för Chagas sjukdom.

Om du har tecken och symtom på Chagas sjukdom, kan blodprov bekräfta förekomsten av cruzi parasiten T. eller de proteiner som immunsystemet skapar (antikroppar) för att bekämpa parasiten i blodet.

Om du diagnostiseras med Chagas sjukdom, kommer du sannolikt att genomgå ytterligare tester för att avgöra om sjukdomen har kommit in i kronisk fas och orsakade hjärta eller matsmältnings komplikationer. Dessa tester kan omfatta

Behandling för Chagas sjukdom fokuserar på att döda parasiten och hantera tecken och symtom.

Under den akuta fasen av Chagas sjukdom, receptbelagda mediciner benznidazol och nifurtimox kan vara till nytta. Båda läkemedlen finns i de regioner som drabbats hårdast av Chagas sjukdom. I USA, däremot, drogerna kan erhållas endast genom Centers for Disease Control and Prevention.

När Chagas sjukdom når den kroniska fasen kommer mediciner inte bota sjukdomen. Men, kan drogerna erbjudas till personer under 50 eftersom de kan bidra till att minska utvecklingen av sjukdomen och dess mest allvarliga komplikationer.

Ytterligare behandling beror på de särskilda tecken och symtom

Om du bor i ett område med hög risk för Chagas sjukdom, kan dessa steg hjälpa dig att förhindra infektion

Besök din läkare