hängslen för vuxna: hur man gör beslut

Hängslen är inte bara för barn längre. Du kanske vill överväga dem när du är förbi tonåren för ett antal skäl. Du har massor av alternativ för att få den bästa leende möjligt.

Rätt skiftande tänder. Bara för att du hade tandställning som barn betyder inte att du är undan. “Tänder tenderar att röra sig lite hela ditt liv”, säger Michael B. Rogers, DDS, tidigare ordförande i föreningen för ortodontister.

Räta sneda tänder. Hängslen kan rada upp tänder som är böjning i olika riktningar. Och det är ett recept för ett vinnande leende.

Bättre munhälsa. Det är ingen överraskning att raka tänder är lättare att borsta och tandtråd. Om du gör din del, förvänta sig mindre förfall och friskare tandkött, säger Pamela K. McClain, DDS, tidigare president i Academy of parodontologi.

Hängslen kan hjälpa dig att hantera vissa mer allvarliga problem, också, såsom bita problem som orsakar käken smärta. Du kan också ibland behöva få hängslen för att ändra placeringen av tänderna innan det blir en ny bro, krona eller implantat.

Hängslen idag är mycket annorlunda från de som du kan komma ihåg när du var liten. Många är svårt att se rätt ut när andra människor tittar på dig.

Vissa val för dig är

Keramiska hängslen. Dessa är gjorda av ett vitt material som är mycket mindre uppenbar än traditionella metall hängslen.

Linguala parentes. De är fäst på insidan av tänderna som vetter tungan. De håller trådar som drar dem till en ny position.

Skräddarsydd klar plast Skenorna. De passar som vakter över tänderna och försiktigt flytta ditt bett till en ny position.

Hur länge måste du tandställning beror på vilken typ du får och vad du försöker att åtgärda. Tidslängden varierar från 12 till 44 månader.

Tänderna ibland ta längre tid än barns tänder att flytta in i nya positioner “, Rogers säger.” Men i många fall finns det ingen verklig skillnad.

Du måste vara extra noga rengöra tänderna när man har tandställning. Vissa tandläkare rekommenderar borsta efter varje måltid och vid sänggåendet.