hjärnaneurysmbehandlingar och läkemedel

Kirurgi

Det finns två vanliga behandlingsalternativ för en brusten hjärnaneurysm.

andra behandlingar

Endovaskulär lindning är en mindre invasiv förfarande än kirurgisk klippning. Kirurgen infogar en ihålig plastslang (kateter) i en artär, vanligtvis i ljumsken, och gängor det genom din kropp till aneurysmen.

Han eller hon använder sedan en styrtråd för att trycka en mjuk platinatråd genom katetern och in i aneurysmen. Tråden spolarna upp inuti aneurysmet, stör blodflödet och orsakar blodet att koagulera. Detta koagulering tätar i huvudsak av aneurysm från artären.

Båda förfarandena medföra risker, särskilt blödning i hjärnan eller förlust av blodflöde till hjärnan. Den endovaskulära spiralen är mindre invasiv och kan vara början säkrare, men det har också en högre risk att senare åter blödning, och ytterligare förfaranden kan vara nödvändiga.

Det finns nya behandlingar som är tillgängliga för hjärnaneurysm, inklusive de så kallade flödes avledare. Dessa kan vara särskilt användbart för större aneurysmer, som inte kan på ett säkert sätt behandlas med andra alternativ.

Din neurokirurg eller interventionella neuroradiologist, i samarbete med din neurolog, kommer att göra en rekommendation baserat på storlek, läge och övergripande utseendet på hjärnaneurysm, din förmåga att genomgå en procedur, och andra faktorer.

Andra behandlingar för spruckna hjärnaneurysm syftar till att lindra symtomen och hantera komplikationer.

Kalciumantagonister hindra kalcium från att komma in celler i blodkärlsväggarna. Dessa mediciner kan minska oberäkneligt förträngning av blodkärl (vasospasm) som kan vara en komplikation av en brusten aneurysm.

En av dessa mediciner, nimodipin (Nymalize), har visat sig minska risken för fördröjd hjärnskada orsakad av otillräcklig blodflödet efter subaraknoidalblödning av en brusten aneurysm.

Interventioner för att förhindra stroke från otillräckligt blodflöde inkluderar intravenösa injektioner av ett läkemedel som kallas en vasopressor, vilket höjer blodtrycket att övervinna motståndet av förträngda blodkärl.

Ett alternativ ingripande för att förhindra stroke är angioplastik. I denna procedur använder en kirurg en kateter för att blåsa upp en liten ballong som expanderar en avsmalnad blodkärl i hjärnan. En kateter kan också användas för att leverera till hjärnan ett läkemedel som kallas en vasodilator, som orsakar blodkärlen att expandera.

Ventrikulära eller lumbala dränerande katetrar och shunt operation kan minska trycket på hjärnan från överskott cerebrospinalvätskan (hydrocefalus) i samband med en brusten aneurysm. En kateter kan placeras i utrymmen fyllda med vätska inne i hjärnan (ventriklarna) eller omgivande hjärnan och ryggmärgen att dränera överflödig vätska till en extern påse.

Ibland kan det då vara nödvändigt att införa ett shuntsystem – som består av ett flexibelt silikongummi röret (shunt) och en ventil – som skapar en dräneringskanal som börjar i hjärnan och slutar i bukhålan.

Behandling ouppbrutna hjärnaneurysm

Kirurgisk klippning eller endovaskulär ihoprullning kan användas för att försluta en ouppbrutna hjärnaneurysm och bidra till att förhindra en framtida brott. Men i vissa ouppbrutna aneurysm kan de kända riskerna med de förfaranden som uppväger den potentiella nyttan.

En neurolog, i samarbete med en neurokirurg eller interventionell neuroradiologist, kan hjälpa dig att avgöra om behandlingen är lämplig för dig.

Faktorer som de skulle överväga att göra en rekommendation inkluderar

Om du har högt blodtryck, tala med din läkare om medicinering för att hantera sjukdomen. Om du har en hjärna aneurysm, kan ordentlig kontroll av blodtrycket minska risken för bristning.

Dessutom, om du röker cigaretter, prata med din leverantör om strategier för att sluta röka, eftersom rökning kan vara en riskfaktor för bildning, tillväxt och bristning av aneurysmen.