kolecystit sjukdom

Kolecystit (ko-luh-sis-TIE-tis) är inflammation i gallblåsan. Gallblåsan är en liten, päronformad orgel på den högra sidan av buken, under levern. Gallblåsan har en mag vätska som släpps in i tunntarmen (galla).

I de flesta fall, gallsten blockera röret som leder ut ur din gallblåsan orsaka kolecystit. Detta resulterar i en galla uppbyggd som kan orsaka inflammation. Andra orsaker till kolecystit inkluderar gallgången problem och tumörer.

symptom

Om den lämnas obehandlad kan kolecystit leda till allvarliga, ibland livshotande komplikationer, såsom en gallblåsa bristning. Behandling för kolecystit innebär ofta gallblåsan bort.

Svår smärta i övre högra delen av buken, Smärta som strålar från till höger skuldra eller rygg; Ömhet över buken när den beröring, Illamående; kräkningar; Feber

Gallblåsan fungerar som en reservoar för gallan, en gul-grön vätska som produceras i levern. Galla flödar från levern till gallblåsan, där det hålls tills det behövs under matsmältningen. När du äter, din gallblåsan släpper galla i gallgången, där det transporteras till den övre delen av tunntarmen (duodenum) för att bidra till att bryta ner fett i livsmedel.

Tecken och symtom på kolecystit kan innefatta

Kolecystit tecken och symtom uppträder ofta efter en måltid, särskilt en stor eller fet måltid.

Gallsten. Mest kolecystit är resultatet av hårda partiklar som utvecklas i gallblåsan (gallsten) från obalanser i ämnena i galla, såsom kolesterol och gallsalter. Gallsten kan blockera cystisk kanalen – röret genom vilket galla flödar när den lämnar gallblåsan – vilket galla att bygga upp och leder till inflammation .; Tumör. En tumör kan förhindra galla från dränering av din gallblåsan ordentligt, vilket galla uppbyggd som kan leda till kolecystit .; Gallgången blockering. Snor eller ärrbildning i gallgångarna kan orsaka blockeringar som leder till kolecystit.

Boka tid med din läkare om du har oroande tecken eller symptom. För buksmärtor så allvarlig att du inte kan sitta stilla eller bli bekväm, har någon köra dig till akuten.

Infektion i gallblåsan. Om galla byggs upp i din gallblåsan, orsakar kolecystit kan gallan smittas .; Död av gallblåsan vävnad. Obehandlad kolecystit kan orsaka vävnads i gallblåsan att dö, vilket i sin tur kan leda till en tår i gallblåsan, eller det kan orsaka gallblåsan att brista .; Torn gallblåsan. En tår i gallblåsan kan bero på gallblåsan utvidgningen eller infektion.

orsaker

Kolecystit uppstår när gallblåsan blir inflammerad. Inflammation i gallblåsan kan orsakas av

Har gallsten är den viktigaste riskfaktorn för att utveckla kolecystit.

Kolecystit kan leda till ett antal allvarliga komplikationer, inklusive

Boka tid med din läkare om du har tecken eller symtom som oroar dig. Om din läkare misstänker att du har kolecystit, han eller hon kan antingen hänvisa dig till en läkare som specialiserat sig på matsmältningssystemet (gastroenterolog) eller skicka dig till ett sjukhus.

Här är information för att hjälpa dig att förbereda för mötet.

Riskfaktorer

För kolecystit, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Var uppmärksam på i förväg utses restriktioner. När du gör utnämningen, fråga om det är något du behöver göra i förväg, till exempel begränsa din kost .; Skriv ner dina symptom, även sådana som kan verka oberoende av den anledningen som du planerat utnämningen .; Skriv ner viktig personlig information, inklusive betydande påkänningar eller senaste ändringarna liv .; Gör en lista över alla mediciner, vitaminer och kosttillskott du tar .; Ta en familjemedlem eller vän med, om det är möjligt. Någon som följer kan du hjälpa dig att komma ihåg den information du får .; Skriv ner en lista med frågor att ställa din läkare.

komplikationer

Tveka inte att ställa andra frågor, liksom.

Är kolecystit den sannolika orsaken till min buksmärtor ?; Vad är andra möjliga orsaker till mina symptom ?; Vilka tester behöver jag ?; Behöver jag gallblåsan avlägsnas kirurgiskt ingrepp ?; Hur snart behöver jag operation ?; Vilka är riskerna med kirurgi ?; Hur lång tid tar det att återhämta sig från gallblåsan operation ?; Finns det andra behandlingsalternativ för kolecystit ?; Ska jag träffa en specialist ?; Finns det broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig? Vilka webbplatser rekommenderar ni?

Frågor din läkare kommer sannolikt att ställa inkludera

När började symtomen börjar ?; Har du haft smärta liknar detta innan ?; Har dina symtom varit kontinuerlig eller tillfällig ?; Hur allvarliga är dina symptom ?; Vad, om något, verkar förbättra dina symtom ?; Vad, om något, verkar förvärra dina symptom?

Förberedelse för mötet

Tester och förfaranden som används för att diagnostisera kolecystit inkluderar

Behandling för kolecystit innebär vanligtvis en sjukhusvistelse för att stabilisera gallblåsan inflammation och eventuell operation.

Blodprover. Din läkare kan beställa blodtester för att leta efter tecken på en infektion eller tecken på gallblåsan problem .; Röntgenundersökningar som visar din gallblåsan. Röntgenundersökningar, såsom buken ultraljud eller en datortomografi (CT) scan, kan användas för att skapa bilder av din gallblåsan som kan visa tecken på kolecystit .; En skanning som visar förflyttningen av galla genom kroppen. En hepatobiliär iminodiättiksyra (HIDA) scan spårar produktion och flödet av galla från levern till tunntarmen och visar blockering. En HIDA scan innebär att injicera en radioaktiv färgämne i din kropp, som binder till galla producerande celler så att det kan ses som den färdas med gallan genom gallgångarna.

Om du diagnosen kolecystit, kommer du troligen läggas in på sjukhus. Din läkare kommer att arbeta för att kontrollera dina symtom och för att kontrollera inflammation i gallblåsan. Behandlingar kan inbegripa

Fastande. Du kanske inte får äta eller dricka på först för att ta stress bort din inflammerad gallblåsa. Så att du inte blir uttorkad kan du få vätska genom en ven i armen .; Antibiotika för att bekämpa infektioner. Om gallblåsan är infekterad, din läkare kommer sannolikt att rekommendera antibiotika .; Smärtstillande medel. Dessa kan hjälpa till att kontrollera smärta tills inflammation i gallblåsan är lättad.

Dina symtom kommer sannolikt att avta i en dag eller två.

Eftersom kolecystit åter ofta, de flesta med sjukdomen kräver slutligen gallblåsan avlägsnas kirurgiskt ingrepp (kolecystektomi). Tidpunkten för kirurgi beror på svårighetsgraden av dina symtom och din totala risken för problem under och efter operation. Om du är på låg kirurgisk risk kan du behöva operation inom 48 timmar eller under din sjukhusvistelse.

Gå ner i vikt långsamt. Snabb viktminskning kan öka risken för gallsten. Om du behöver gå ner i vikt, syftar till att förlora 1 eller 2 pounds (0,5 till ca 1 kg) en vecka .; Bibehålla en hälsosam vikt. Övervikt ökar risken för gallsten. För att uppnå en hälsosam vikt, minska kalorier och öka den fysiska aktiviteten. Bibehålla en hälsosam vikt genom att fortsätta att äta bra och träna .; Välj en hälsosam diet. Dieter som är höga i fett och lågt i fiber kan öka risken för gallsten. För att minska risken för gallsten, välja en kost rik på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Tester och diagnos

Kolecystektomi är vanligast utförs med hjälp av en liten videokamera monterad vid änden av ett böjligt rör. Detta gör att din kirurg att se inuti buken och att använda speciella kirurgiska verktyg för att ta bort gallblåsan (laparoskopisk kolecystektomi). Verktygen och kameran in genom fyra snitt i buken, och kirurgen klockor en bildskärm under operation för att styra verktygen. Ett öppet förfarande, där en lång snitt görs i buken, är sällan krävs.

En mindre invasiv metod att ta bort gallbladders är under utredning. Känd som kroppsöppning transluminal endoskopisk kirurgi (Notes), är det förfarande som syftar till att minska ärrbildning och obehag. Medan laparaoscopic cholecystectomy förblir standardbehandling för gallblåsan bort är NOTER utförs i ett fåtal centra i världen och kan så småningom bli ett viktigt alternativ.

När gallblåsan tas bort, strömmar galla direkt från levern till tunntarmen, i stället för att lagras i gallblåsan. Du behöver inte din gallblåsan att leva normalt.

Behandlingar och läkemedel

Särskilda kirurgiska verktyg och en liten videokamera förs in genom fyra snitt i buken under laparoskopisk kolecystektomi. Magen är uppblåst med koldioxidgas för att ge kirurgiska verktyg mer utrymme att arbeta.

Du kan minska risken för kolecystit genom att ta följande åtgärder för att förhindra gallsten

Förebyggande

Läs mer om Kolecystit

Symptom och behandling för

1

 1

Mer om Kolecystit

)