kolik sjukdom

Kolik är en frustrerande tillstånd som kännetecknas av förutsägbara perioder av signifikant lidande i en i övrigt välnärda, friskt barn. Spädbarn med kolik gråter ofta mer än tre timmar per dag, tre dagar i veckan under tre veckor eller längre. Inget du gör för att försöka hjälpa barnet under dessa episoder verkar föra någon lindring.

Kolik kan vara smärtsamt för både dig och ditt barn. Men åtminstone trösta: Kolik är relativt kortlivad. I några veckor eller månader, kommer kolik slut, och du har klarat en av de första stora utmaningar föräldraskap.

symptom

Fussing och gråt är normala för spädbarn, och en noga barnet inte nödvändigtvis kolik. I en i övrigt frisk, välnärda barn, tecken på kolik inkluderar

Förutsägbara gråter episoder. Ett barn som har kolik ofta gråter ungefär samma tid varje dag, oftast sent på eftermiddagen eller kvällen. Kolik episoder kan pågå från några minuter till tre timmar eller mer på en viss dag. Ditt barn kan ha en avföring eller passerar gas i slutet av kolik episoden .; Intensiv eller otröstlig gråt. Kolik gråter är intensiv, låter nödställda och ofta gällt. Din bebis ansikte kan spola, och han eller hon är mycket svårt – om inte omöjligt – att trösta .; Gråt som sker utan någon uppenbar anledning. Det är normalt för barn att gråta ibland. Men, gråt innebär oftast ditt barn behöver något, såsom mat eller en ren blöja. Gråt i samband med kolik sker utan någon klar orsak .; Kroppshållning förändringar. Hopkrupen ben, knutna nävar och spända magmusklerna är vanliga under kolik episoder.

Kolik är vanligt. Det börjar vanligtvis några veckor efter födseln och ofta förbättras med ålder 3 månader. Genom åldrarna 4 till 5 månader, har de flesta barn med kolik förbättras.

Omedelbart söka läkarvård om ditt barn gråter kan vara resultatet av ett fall, skada eller sjukdom.

Kontakta ditt barns läkare om

Du märker en blåaktig gjuten till ditt barns läppar eller hud under en gråtande episod .; Du är orolig för ditt barns gråt, speciellt om du märker förändringar i ditt barns ätande, sovande eller beteende.

Du kan hjälpa ditt barns läkare genom att spåra i en dagbok när barnet gråter och hur länge. Också spela in ditt barns sömn och matvanor.

Kolik inte oftare bland firstborns eller formel som ammas .; En ammande mamma kost förmodligen inte utlöser kolik .; Flickor och pojkar – oavsett vad deras födelseordning eller hur de är trött – erfarenhet kolik i liknande siffror.

orsaker

Orsaken till kolik är okänd. Forskare har undersökt ett antal möjligheter, inklusive allergier, laktosintolerans, förändringar i den normala bakterier som finns i matsmältningssystemet, en matsmältningssystemet som inte har fullt utvecklade, oroliga föräldrar och skillnader i hur ett barn matas eller tröstade. Men det är fortfarande oklart varför vissa barn har kolik och andra inte.

Spädbarn till mödrar som röker under graviditeten eller efter förlossningen har en större risk att utveckla kolik.

Många andra teorier om vad som gör ett barn mer mottagliga för kolik har föreslagits, men ingen har visat sig. Till exempel

Även om kolik kan vara svårt att leva igenom för hela familjen, inte kolik inte verkar ha några varaktiga medicinska konsekvenser. Barn som har kolik växa och utvecklas normalt.

När du tar ditt barn till hans eller hennes läkare, är det en bra idé att vara förberedd för mötet. Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Riskfaktorer

För att förbereda för mötet, kan du

Spåra ditt barns gråt episoder, inklusive när och hur ofta de förekommer, hur länge de finns kvar, och eventuella kommentarer du har gjort om ditt barns beteende före, under och efter episoderna .; Skriv ner hur du har försökt att lugna barnet och resultaten .; Registrera ditt barns kost och utfodring schema, liksom viktökning eller förlust .; Skriv ner frågor att ställa ditt barns läkare.

komplikationer

Förbereda en lista med frågor bidrar till att göra det mesta av din tid med ditt barns läkare. För kolik, några grundläggande frågor att ställa inkludera

Har mitt barn har kolik eller finns det en annan orsak till de gråter episoder ?; Vilka effekter kan kolik ha på mitt barns tillväxt och utveckling ?; Finns det några effektiva behandlingar för kolik ?; Hur kan min familj och jag klara av gråt ?; Har du broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig? Vilka webbplatser rekommenderar ni?

Under din tid, tveka inte att ställa några andra frågor som de förekommer till dig.

Kan du beskriva en typisk gråter episod? När kommer det att ske? Hur länge varar det? Hur ser ditt barns rop låter som ?; Vilka saker gör du för att försöka lugna ditt barn? Hur väl dessa saker fungerar ?; Har ditt barn har några problem med att äta ?; Vad tycker du mata ditt barn, och hur ofta du matar honom eller henne ?; Hur ofta och hur mycket kostar ditt barn spotta upp ?; Har ditt barn verkar någonsin att ha svårt att andas under dessa episoder ?; Hur klarar du när barnet gråter? Hur är det med resten av din familj?

Förberedelse för mötet

Ditt barns läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, såsom

Ditt barns läkare kommer att göra en fysisk undersökning för att identifiera möjliga orsaker till barnets ångest, såsom en blockering i ditt barns tarm (tarmobstruktion). Om ditt barn är i övrigt friska, kan han eller hon få diagnosen kolik.

Gas-tillande läkemedel. Tillgängliga över disk, gas avlastnings läkemedel såsom simetikon (St Joseph baby Spädbarn “Gas Relief, spädbarn Mylicon Gas Relief, andra) förmodligen kommer inte att göra mycket för att underlätta ditt barns symptom. Dessa läkemedel är i allmänhet anses säkra, med undantag för spädbarn som måste ta tyroideahormoner mediciner .; Probiotika. Probiotika är ämnen som bidrar till att bevara den naturliga balansen i “goda” bakterier i mag-tarmkanalen. Eftersom barn med kolik kan ha en obalans av dessa nyttiga bakterier, har forskare försökt att ersätta en del av dessa probiotika i ett antal studier. Ett särskilt kallas Lactobacillus reuteri minskade betydligt kolik symptom. Men har studieresultat varit blandade. Några har visat fördelar, medan andra har funnit ingen. Sammantaget experterna inte att det finns tillräckliga bevis för att rekommendera användning av probiotika för behandling av kolik just nu.

vanligtvis inte behövs Lab tester, röntgen och andra diagnostiska tester, men i oklara fall de bidrar till att utesluta andra villkor som möjliga orsaker.

Håll ditt barn så upprätt som möjligt under matning. Paus ofta under matning att rapa barnet. Ibland mindre, mer frekventa matning är användbara. Om du ammar, kan det hjälpa att låta barnet att föda på ett bröst tills det är nästan tomt innan du byter sida. Detta ger ditt barn med rika, fet mjölken, potentiellt mer tillfredsställande än den lättare, törstsläckande förmjölken närvarande vid starten av en utfodrings .; Överväga att ändra din diet, om amning. En ammande mamma kost sannolikt inte spelar någon roll i barnets koliksymptom. Men i familjer med en historia av allergier, undanröja eventuella allergener från din diet kan avslöja en okänd födoämnesallergi i ditt barn. Om du amma, kan ditt barns läkare föreslå att du försöker eliminera livsmedel som mest sannolikt att orsaka allergi – såsom mejeri, jordnötter, nötter, vete, soja och fisk – i två veckor för att se om ditt barns symptom förbättras. Men först prata med ditt barns läkare innan du ändrar din kost .; Växla barnets formel. Som med amning, är ditt barns formel inte en trolig orsak till hans eller hennes symtom. Men att byta till en typ av formel som kallas hydrolysatet modersmjölksersättning (Similac Expert Care Alimentum, Nutramigen, Pregestimil) kan göra en skillnad om ditt barn är allergiska mot komjölk eller har en mjölkintolerans. Hela mjölkproteiner i dessa formler är redan brutit ned, vilket gör dem lättare att smälta. Om en allergi eller intolerans var orsakar ditt barns symptom, bör du se ett svar inom två dagar att ändra formel. Om det inte finns någon förbättring, kan du växla tillbaka till den ursprungliga formel som hydrosolate formel är mycket dyrare än standardformeln .; Ändra flaskor. Det finns en mängd olika flaskor och nipplar att välja mellan. Försöker en annan typ av flaska eller bröstvårtan kan hjälpa till att lindra en del av ditt barns symptom. Flaskor som har engångs hopfällbara påsar kan minska den mängd luft som barnet sväljer.

Kolik förbättrar på egen hand, ofta efter ålder 3 månader. Tyvärr finns det inga beprövade behandlingar som konsekvent hjälpa varje barn. Behandlingar som har försökt inkludera

Prata med ditt barns läkare innan du ger ditt barn någon medicin för att behandla kolik.

Erbjud en napp. För många barn är sugande lugnande. Även om du ammar, är det OK att erbjuda en napp att lugna barnet .; Håll ditt barn. Cuddling hjälper vissa barn. Andra tyst när den hålls nära och swaddled i en lätt filt. För att ge armarna en paus, prova en bärsjal eller annan typ av bärsele. Oroa dig inte förstöra ditt barn genom att hålla honom eller henne för mycket .; Håll ditt barn i rörelse. Skaka ditt barn i armarna eller i ett spädbarn swing. Kontrollera med tillverkarens anvisningar för att vara säker gungan är lämplig för barnets ålder. Lägg barnet magen ner på knä och sedan svänga knäna långsamt. Ta en promenad med ditt barn, eller spänne ditt barn i bilbarnstolen för en enhet. Använd en vibrerande babystol eller vibrerande spjälsäng .; Sjunga till ditt barn. En mjuk melodi kan lugna barnet. Och även om vaggvisor inte stoppa ditt barn gråter, kan de lugnande för dig. Inspelad musik kan hjälpa också .; Vrid upp bakgrundsljud. Vissa barn gråter mindre när de hör stadig bakgrundsljud. När du håller eller gunga ditt barn, försök att göra en kontinuerlig “shssss” ljud. Slå på ett kök eller badrum frånluftsfläkt, eller spela ett band eller CD av omgivningsljud, såsom havsvågor, ett vattenfall, mild regn eller en människa hjärtslag. Ibland fästingen av en klocka eller metronom gör tricket .; Använd svag värme eller tryck. Ge ditt barn ett varmt bad. Mjukt gnugga barnets mage .; Ge ditt barn vissa privata tid. Om inget annat verkar fungera, sätta ditt barn i hans eller hennes krubba i fem till tio minuter.

Tester och diagnos

Ditt barns läkare kanske inte kan fixa kolik eller få det att försvinna förr, men det finns många sätt du kan försöka att lugna barnet.

Skaka aldrig ditt barn. Om din frustration över ditt barns gråt hotar att koka över, lämna ditt barn till en annan betrodd vuxen. Om du är ensam med barnet, satte honom eller henne på ett säkert ställe, såsom i en krubba .; Det är OK att låta någon annan ger dig en paus. Det är stressande att lyssna på ditt barn gråta under långa perioder, så planera tillfällen då du kan ta en paus. Ordna i förväg för någon att hjälpa dig med barnet så att du kan få en stund för dig själv.

Om du tror att ditt barn kan vara hungrig, prova en matning för att underlätta kinkighet. Dessa andra strategier matnings kan hjälpa också

Att lugna din gråtande baby, kan du försöka

Behandlingar och läkemedel

Ibland kommer du inte att kunna lugna ditt barns gråt. Vad fungerar bra på en dag kan förvärra ditt barn på en annan dag. Om dina nerver få sliten, kom ihåg

Vissa föräldrar uppger lugnande sina gråtande barn med alternativa lösningar, såsom

Örtteer; Naturläkemedel, såsom fänkål olja; Homeopati; Socker vatten; Gripe vatten (en blandning av vatten och örter); Massage terapi; Kiropraktisk manipulation; Akupunktur

Livsstil och huskurer

Men har inga alternativa terapier för kolik visat sig vara genomgående bra. Vissa kanske till och med vara farligt.

Alternativ medicin

Naturläkemedel och kosttillskott inte regleras på samma sätt som narkotika är. De kan innehålla inkonsekventa mängder av vissa ingredienser, eller de kan vara förorenade.

Flera homeopatiska läkemedel innehåller små mängder av potentiellt giftiga ämnen. Även något som verkar ofarliga, såsom socker vatten, kan vara ett problem om det orsakar ditt barn att sluta mata på rätt sätt.

Innan du försöker en alternativ behandling, prata med ditt barns läkare för att ta reda på vad som är säkert och vad som kan vara skadligt.

Coping och stöd

Att ta hand om ett barn som har kolik kan vara ansträngande och stressande, även för erfarna föräldrar. Kom ihåg att ta hand om dig själv också. Dessa förslag kan hjälpa

Det är också viktigt att inse dina gränser. Om ditt barns gråt orsakar dig att tappa kontrollen, sätta barnet på en säker plats – till exempel en krubba – och gå till ett annat rum för att samla in dig själv. Om det behövs, kontakta din läkare, en lokal krisintervention tjänst eller en psykisk hälsa hjälplinje för ytterligare stöd. Skaka aldrig ditt barn. Dessa förslag gäller inte bara föräldrar utan även för någon annan person som bryr sig om ditt barn.

Läs mer om kolik

Mer om kolik

1

)

Ta en paus. När du har gjort vad du kan be din make eller partner eller annan älskade en att ta över en stund. Utnyttja barnvakt erbjudanden från vänner eller grannar. Även en timme på egen hand kan hjälpa uppdatera dig .; Uttrycka dina känslor. Det är normalt att föräldrar i denna situation att känna sig hjälplös, deprimerad, skyldig eller arg. Anförtro sig din make, partner eller annan god lyssnare .; Försök att vara positiv. Mäter inte din framgång som en förälder med hur mycket barnet gråter. Kolik är inte ett resultat av dålig föräldraskap .; Ta hand om dig själv också. Äta hälsosam mat. Gör tid för motion, såsom en rask daglig promenad. Om du kan, sova när barnet sover – även under dagen. Undvik alkohol och andra droger .; Kom ihåg att det är tillfälligt. Kolik episoder ofta förbättras med ålder 3 månader.