lägesyrsel (BPPV) sjukdom

Lägesyrsel (BPPV) är en av de vanligaste orsakerna till yrsel – den plötsliga känsla som du snurrar eller att insidan av huvudet snurrar.

Lägesyrsel orsakar korta episoder av mild till intensiv yrsel. Lägesyrsel är oftast utlöses av specifika förändringar i position av huvudet. Detta kan inträffa när du tips huvudet uppåt eller nedåt, när du ligger ner, eller när du slår över eller sitta upp i sängen.

symptom

Även lägesyrsel kan vara ett besvärligt problem, det är sällan allvarliga, utom när det ökar risken för fallolyckor. Du kan få effektiv behandling för lägesyrsel under en läkarmottagning besök.

Yrsel; En känsla som du eller din omgivning snurrar eller rör sig (vertigo); En förlust av balans eller ostadighet; Illamående; kräkningar

De tecken och symtom på lägesyrsel (BPPV) kan innefatta

De tecken och symtom på BPPV kan komma och gå, med symtom som vanligtvis varar mindre än en minut. Episoder av lägesyrsel kan försvinna under en tid och sedan återkomma.

Aktiviteter som leder till tecken och symtom på BPPV kan variera från person till person, men är nästan alltid orsakas av en förändring i den position av huvudet. Vissa människor också känna ur balans när man står eller går.

En ny, annorlunda eller svår huvudvärk; En feber; Dubbelseende eller synförlust; Hörselnedsättning; Problem med att tala; Ben eller arm svaghet; Medvetslöshet; Falla eller svårt att gå; Domningar eller stickningar

Onormala rytmiska ögonrörelser (nystagmus) följer vanligtvis symptom på lägesyrsel.

Skriv ner dina symtom, även när de började och hur ofta de förekommer .; Notera eventuella nya slag mot huvudet, inklusive även mindre olyckor eller skador .; Gör en lista över din nyckel medicinsk information, inklusive andra villkor som du som behandlas och namnen på alla mediciner, vitaminer och kosttillskott du tar .; Skriv ner frågor att ställa din läkare. Skapa din lista med frågor kan hjälpa dig att göra det mesta av din tid med din läkare.

orsaker

Generellt se din läkare om du upplever någon oförklarlig yrsel eller svindel som återkommer med jämna mellanrum för mer än en vecka.

Även om det är ovanligt att yrsel att signalera en allvarlig sjukdom, kontakta din läkare omedelbart om du upplever yrsel eller svindel tillsammans med något av följande

De tecken och symtom som anges ovan kan tyda på en allvarligare problem.

Ofta finns det ingen känd orsak till BPPV. Detta kallas idiopatisk BPPV.

När en orsak kan fastställas, är BPPV förknippas ofta med en mindre till hårt slag mot huvudet. Mindre vanliga orsaker till BPPV inkluderar sjukdomar som skadar innerörat eller i sällsynta fall skador som uppstår under örat kirurgi eller under långvarig placering på ryggen, såsom i en tandläkarstol. BPPV också har associerats med migrän.

Riskfaktorer

I örat är en liten orgel som kallas vestibulära labyrint. Den innehåller tre slingformade strukturer (båggångarna) som innehåller vätska och fina, hårliknande sensorer som övervakar rotationen av huvudet.

Vilka är de möjliga orsakerna till mina symptom eller tillstånd ?; Vilka tester rekommenderar ni ?; Om dessa tester inte precisera orsaken till mina symptom, vilka ytterligare tester kan jag behöver ?; Måste jag att följa eventuella begränsningar i väntan på en diagnos ?; Ska jag se en specialist?

komplikationer

Andra strukturer (otolith organ) i örat övervaka rörelser av huvudet – upp och ner, höger och vänster, fram och tillbaka – och huvudet position relaterad till tyngdkraften. Dessa otolith organ innehåller kristaller som gör dig känslig för gravitation.

Vilka behandlingar är mest sannolikt att hjälpa mig att må bättre ?; Hur snart efter påbörjad behandling bör mina symptom börja förbättra ?; Om den första behandlingen inte fungerar, vad ska du rekommendera nästa ?; Är jag en kandidat för operation? Varför eller varför inte?; Vad egenvård steg kan hjälpa mig hantera detta villkor ?; Måste jag begränsa mina aktiviteter? Hur länge?; Är jag i riskzonen för detta problem återkommande ?; Jag har dessa andra hygienkrav. Hur kan jag hantera dessa villkor tillsammans ?; Vad outs eller webbsidor rekommenderar ni för att lära sig mer om BPPV?

För en mängd olika skäl kan dessa kristaller lossna. När de lossna, kan de flytta till en av de båggångarna – särskilt när du ligger ner. Detta medför att halvcirkelformade kanalen att bli känslig för huvudets position förändringar det normalt inte skulle svara på, vilket är det som gör dig yr.

Vilka är dina symptom, och när kom du först märke till dem ?; Gör dina symtom kommer och går? Hur ofta?; Hur länge dina symptom förra ?; Gör något särskilt tycks utlösa dina symptom, till exempel vissa typer av rörelse eller aktivitet ?; Gör dina symtom synproblem ?; Gör dina symtom är illamående eller kräkningar ?; Gör dina symptom är huvudvärk ?; Har du förlorat någon förhandling ?; Är du behandlas för andra sjukdomstillstånd?

Förberedelse för mötet

Båggångarna och otolith organ – utriculus och saccule – i innerörat innehåller vätska och fina, hårliknande sensorer som hjälper dig att hålla ögonen fokuserade på ett mål när huvudet är i rörelse och bidra till att hjälpa dig att behålla din balans.

Lägesyrsel sker oftast hos personer 50 år och äldre, men kan förekomma i alla åldrar. Lägesyrsel är också vanligare hos kvinnor än hos män. En huvudskada eller någon annan störning i balansorganen i örat kan göra dig mer mottaglig för BPPV.

Tecken och symptom på yrsel som föranleds av ögon- eller huvudrörelser och sedan minskar i mindre än en minut; Yrsel med specifika ögonrörelser som uppstår när man ligger på rygg med huvudet vänt åt sidan och tippas något över kanten av undersökningen sängen; Ofrivilliga rörelser ögonen från sida till sida (nystagmus); Oförmåga att kontrollera dina ögonrörelser

Även lägesyrsel (BPPV) är obekväm, sällan orsakar det komplikationer. Yrsel av BPPV kan göra dig ostadig, vilket kan innebära en större risk för att falla.

Elektronystagmografi (ENG) eller videonystagmography (VNG). Syftet med dessa tester är att upptäcka onormala ögonrörelser. ENG (som använder elektroder) eller VNG (som använder små kameror) kan hjälpa till att avgöra om yrsel beror på innerörat sjukdom genom att mäta ofrivilliga ögonrörelser medan huvudet är placerad i olika positioner eller dina balansorganen stimuleras med vatten eller luft .; Magnetisk resonanstomografi (MRT). Detta test använder ett magnetfält och radiovågor för att skapa tvärsnittsbilder av huvudet och kroppen. Din läkare kan använda dessa bilder för att identifiera och diagnostisera en rad villkor. MRI kan utföras för att utesluta andra möjliga orsaker till yrsel.

Boka tid med din läkare om du har symptom som är gemensamma för BPPV. Efter en inledande undersökning, kan din läkare remittera dig till en öron-näsa-hals (ENT) specialist eller en läkare som specialiserat sig på hjärnan och nervsystemet (neurolog).

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet.

Var medveten om risken för att tappa balansen, vilket kan leda till att falla och allvarlig skada .; Sitt ner direkt när du känner dig yr .; Använd bra belysning om du får upp på natten .; Promenad med en käpp för stabilitet om du är i riskzonen för att falla .; Ett nära samarbete med din läkare för att hantera dina symtom effektivt.

Tester och diagnos

Frågor att ställa till läkaren vid den ursprungliga utnämningen omfatta

Frågor att ställa om du hänvisas till en specialist inkluderar

En läkare som ser dig för symtom som är gemensamma för BPPV kan ställa ett antal frågor, såsom

Behandlingar och läkemedel

Din läkare kan göra en serie tester för att fastställa orsaken till din yrsel. Under en fysisk undersökning, kommer din läkare sannolikt leta efter

Om orsaken till dina symtom och tecken är svårt att avgöra, kan din läkare ordinera ytterligare tester, såsom

Livsstil och huskurer

Lägesyrsel kan gå iväg på egen hand inom några veckor eller månader. Men, för att lindra BPPV förr, kan din läkare, audionom eller sjukgymnast behandla dig med en serie rörelser som kallas canalith ompositionering förfarande.

Utförs i läkarens kontor, canalith ompositionering förfarande består av flera enkla och långsamma manövrar för positionering huvudet. Målet är att flytta partiklar från vätskefyllda båggångarna av innerörat i en liten påse liknande öppet område (vestibulen) som rymmer ett av de otolith organ i örat där dessa partiklar inte orsakar problem och är lättare resorberas.

Varje position hålls under cirka 30 sekunder efter några symtom eller avvikande ögonrörelser stannar. Detta förfarande är vanligtvis effektiv efter en eller två behandlingar.

Din läkare kommer sannolikt att lära dig hur man utför canalith ompositionering proceduren på dig själv så att du kan göra det hemma om det behövs.

I mycket sällsynta situationer där canalith ompositionering förfarande är inte effektiva, kan din läkare rekommendera ett kirurgiskt ingrepp där ett ben plugg används för att blockera den del av innerörat som orsakar yrsel. Pluggen hindrar halvcirkelformade kanalen i örat från att kunna svara på partikelrörelser eller huvudrörelser i allmänhet. Framgången för kanalen plugg kirurgi är cirka 90 procent.

Vertigo resulterar vanligtvis från ett problem med nerverna och strukturer balansmekanismen i innerörat (vestibulära labyrint). BPPV uppstår när partiklarna kallas otoconia lossna och falla i fel del av kanalerna i innerörat, producerar en episod av svindel. Målet med canalith ompositionering förfarande är att flytta otoconia från innerörat till utriculus.

Om du upplever yrsel i samband med lägesyrsel (BPPV), överväga dessa tips

BPPV kan återkomma även efter framgångsrik terapi. Lyckligtvis, även om det finns inget botemedel, tillståndet kan hanteras med sjukgymnastik och hem behandlingar.

)