lägesyrsel (BPPV)

Lägesyrsel (BPPV) är en av de vanligaste orsakerna till yrsel – den plötsliga känsla som du snurrar eller att insidan av huvudet snurrar.

Lägesyrsel orsakar korta episoder av mild till intensiv yrsel. Lägesyrsel är oftast utlöses av specifika förändringar i position av huvudet. Detta kan inträffa när du tips huvudet uppåt eller nedåt, när du ligger ner, eller när du slår över eller sitta upp i sängen.

Även lägesyrsel kan vara ett besvärligt problem, det är sällan allvarliga, utom när det ökar risken för fallolyckor. Du kan få effektiv behandling för lägesyrsel under en läkarmottagning besök.

De tecken och symtom på lägesyrsel (BPPV) kan innefatta

De tecken och symtom på BPPV kan komma och gå, med symtom som vanligtvis varar mindre än en minut. Episoder av lägesyrsel kan försvinna under en tid och sedan återkomma.

Aktiviteter som leder till tecken och symtom på BPPV kan variera från person till person, men är nästan alltid orsakas av en förändring i den position av huvudet. Vissa människor också känna ur balans när man står eller går.

Onormala rytmiska ögonrörelser (nystagmus) följer vanligtvis symptom på lägesyrsel.

När ska en läkare

Söka akut vård

Generellt se din läkare om du upplever någon oförklarlig yrsel eller svindel som återkommer med jämna mellanrum för mer än en vecka.

Även om det är ovanligt att yrsel att signalera en allvarlig sjukdom, kontakta din läkare omedelbart om du upplever yrsel eller svindel tillsammans med något av följande

Örat roll

De tecken och symtom som anges ovan kan tyda på en allvarligare problem.

Vad kan du göra

Ofta finns det ingen känd orsak till BPPV. Detta kallas idiopatisk BPPV.

Vad du kan förvänta från din läkare

När en orsak kan fastställas, är BPPV förknippas ofta med en mindre till hårt slag mot huvudet. Mindre vanliga orsaker till BPPV inkluderar sjukdomar som skadar innerörat eller i sällsynta fall skador som uppstår under örat kirurgi eller under långvarig placering på ryggen, såsom i en tandläkarstol. BPPV också har associerats med migrän.

Canalith ompositionering

I örat är en liten orgel som kallas vestibulära labyrint. Den innehåller tre slingformade strukturer (båggångarna) som innehåller vätska och fina, hårliknande sensorer som övervakar rotationen av huvudet.

kirurgiska alternativ

Andra strukturer (otolith organ) i örat övervaka rörelser av huvudet – upp och ner, höger och vänster, fram och tillbaka – och huvudet position relaterad till tyngdkraften. Dessa otolith organ innehåller kristaller som gör dig känslig för gravitation.

För en mängd olika skäl kan dessa kristaller lossna. När de lossna, kan de flytta till en av de båggångarna – särskilt när du ligger ner. Detta medför att halvcirkelformade kanalen att bli känslig för huvudets position förändringar det normalt inte skulle svara på, vilket är det som gör dig yr.

Lägesyrsel sker oftast hos personer 50 år och äldre, men kan förekomma i alla åldrar. Lägesyrsel är också vanligare hos kvinnor än hos män. En huvudskada eller någon annan störning i balansorganen i örat kan göra dig mer mottaglig för BPPV.

Även lägesyrsel (BPPV) är obekväm, sällan orsakar det komplikationer. Yrsel av BPPV kan göra dig ostadig, vilket kan innebära en större risk för att falla.

Boka tid med din läkare om du har symptom som är gemensamma för BPPV. Efter en inledande undersökning, kan din läkare remittera dig till en öron-näsa-hals (ENT) specialist eller en läkare som specialiserat sig på hjärnan och nervsystemet (neurolog).

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet.

Frågor att ställa till läkaren vid den ursprungliga utnämningen omfatta

Frågor att ställa om du hänvisas till en specialist inkluderar

En läkare som ser dig för symtom som är gemensamma för BPPV kan ställa ett antal frågor, såsom

Din läkare kan göra en serie tester för att fastställa orsaken till din yrsel. Under en fysisk undersökning, kommer din läkare sannolikt leta efter

Om orsaken till dina symtom och tecken är svårt att avgöra, kan din läkare ordinera ytterligare tester, såsom

Lägesyrsel kan gå iväg på egen hand inom några veckor eller månader. Men, för att lindra BPPV förr, kan din läkare, audionom eller sjukgymnast behandla dig med en serie rörelser som kallas canalith ompositionering förfarande.

Utförs i läkarens kontor, canalith ompositionering förfarande består av flera enkla och långsamma manövrar för positionering huvudet. Målet är att flytta partiklar från vätskefyllda båggångarna av innerörat i en liten påse liknande öppet område (vestibulen) som rymmer ett av de otolith organ i örat där dessa partiklar inte orsakar problem och är lättare resorberas.

Varje position hålls under cirka 30 sekunder efter några symtom eller avvikande ögonrörelser stannar. Detta förfarande är vanligtvis effektiv efter en eller två behandlingar.

Din läkare kommer sannolikt att lära dig hur man utför canalith ompositionering proceduren på dig själv så att du kan göra det hemma om det behövs.

I mycket sällsynta situationer där canalith ompositionering förfarande är inte effektiva, kan din läkare rekommendera ett kirurgiskt ingrepp där ett ben plugg används för att blockera den del av innerörat som orsakar yrsel. Pluggen hindrar halvcirkelformade kanalen i örat från att kunna svara på partikelrörelser eller huvudrörelser i allmänhet. Framgången för kanalen plugg kirurgi är cirka 90 procent.

Om du upplever yrsel i samband med lägesyrsel (BPPV), överväga dessa tips

BPPV kan återkomma även efter framgångsrik terapi. Lyckligtvis, även om det finns inget botemedel, tillståndet kan hanteras med sjukgymnastik och hem behandlingar.

Besök din läkare