Mobbning: hur man kan stoppa det

Om du blir mobbad, kan du känna sig isolerade eller rädd. Det kan vara svårt att få vänner eller prata med folk i din ålder. Men du behöver inte stå ut med mobbning.

För att stoppa mobbning, tala med någon. Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet, det är det första steget till att lösa en situation som inte är acceptabelt. Var och en har rätt att känna sig trygga i skolan, och lagen säger din skola måste försöka förhindra alla former av mobbning.

Det finns många människor som kommer att lyssna och hjälpa till. Berätta för någon du litar på, till exempel en förälder, vårdare, lärare eller vän. Om du känner att du inte kan tala direkt till någon av dessa människor, skriva dem en anteckning eller e-posta dem.

Ibland tänker prata med en lärare eller förälder kommer att göra saken värre. Om du är orolig för detta, ring Childline i förtroende på 0800 1111, förklara situationen och be om råd. Child rådgivare kommer att hjälpa alla barn eller ungdomar oavsett problemet, och de kommer inte döma dig.

Vem kontaktar för att få hjälp med mobbning

Childline ger även följande råd på sin webbplats

Nedan finns flera hjälplinjer och organisationer som kan hjälpa dig att stoppa mobbning.

Ring Childline i förtroende på 0800 1111, förklara situationen och be om råd.

Childline 0800 1111

Childline är en hjälptelefon och webbplats för ungdomar och barn. Du kan ringa Childline konfidentiellt när som helst på dagen eller natten för att tala om några bekymmer. Samtal är fria från fasta telefoner och mobiler, och de kommer inte att synas på en telefonräkning. Du kan också chatta på nätet för att en rådgivare eller kontakta Childline via e-post eller anslagstavla. Childline hemsida har en bra avsnitt om hur man handskas med mobbning.

Bullybusters 0800 169 6928

Hjälp för olika typer av mobbning

Bullybusters driver en fri anti-mobbning hjälplinje för alla som drabbats av mobbning. Den har också en hemsida och anslagstavla, med avsnitt särskilt för barn och ungdomar.

Mobbning UK 0808 800 2222

Mobbning Storbritannien erbjuder omfattande praktiska råd och information om mobbning för ungdomar, och dess hemsida har ett avsnitt om mobbning i skolan.

Childline hemsida har ett avsnitt om rasism och vad du kan göra om du stöter på rasistisk mobbning.

Håll dig borta från alla som är inblandade i mobbning,. Bo i en grupp av vänner när man inte känner sig säkra,. Gå hem med någon eller få en hiss,. Be dina kompisar att hålla utkik efter dig,. Försök att inte slå tillbaka, som du kan få i trubbel eller få ont,. svara inte på ett kränkande meddelande;. Håll reda och spara några otrevliga meddelanden som du har fått,. Blockera översittare från att kontakta dig eller unfriend dem på sociala medier,. Fråga din skola om sin antimobbningspolicy att ta reda på vad de skulle göra om mobbning.

Stick inte det, sluta! (PDF, 993kb), som inrättats genom Mencap, kampanjer mot mobbning av unga personer med inlärningssvårigheter.

Att få ditt förtroende tillbaka efter mobbning

Var och en är en välgörenhetsorganisation för ungdomar och vuxna som drabbats av homofobi och trans. Den har en hjälptelefon för ungdomar som upplever homosexuella eller trans mobbning. Du kan ringa VARJE actionline på 0808 1000 143 på vardagar, från 09:00 till 17:00. Samtal är fria från fasta telefoner och de flesta mobiler.

Stenmur är en välgörenhetsorganisation som kämpar för lika rättigheter för lesbiska, homosexuella män och bisexuella människor. Dess Utbildning för alla kampanj tacklar homofobi och homofobiska trakasserier i skolor över hela Storbritannien. På Utbildning för alla hemsida hittar du fallstudier och fakta och siffror om homofobiska trakasserier i skolor, samt rådgivning för ungdomar och lärare.

En Vårdare förtroende undersökning i 2013 gjuter en fjärdedel av de unga vuxna vårdare de talade med hade blivit mobbade i skolan på grund av sin vårdande roll.

Babbel är en community för unga vårdare (under 18 år) som drivs av Vårdare Trust. Du kan också ställa frågor och få råd på nätet.

Materien är den Vårdare Lita community för unga vuxna vårdare i åldern 16-25 och har en info och råd avsnitt.

Cybermobbning använder teknik för att trakassera människor. Ta reda på hur man handskas med cybermobbning.

Detta är inte en fullständig lista. Du kan hitta många fler anti-mobbning organisationer på mobbnings Alliance webbplats som innehåller alla viktiga källor till antimobbnings information och stöd. Kom ihåg att du kan ringa Childline i förtroende på 0800 1111 för att prata om någon typ av mobbning.

Mobbad kan buckla någons förtroende, men det finns tips som du kan följa för att må bättre om dig själv.

Nedan listas organisationer som erbjuder rådgivning för barn och ungdomar på olika sätt för att öka hur väl du hantera svåra situationer.

20/05 /

20/05 /

tjänster

Plats

Childline: hur man bygger ditt självförtroende och självkänsla, Childline: att stå upp för dig själv, Webbplatsen: fem sätt att bygga din självkänsla

Tjänster nära dig

Psykisk hälsa nav för ungdomar med råd om depression, ångest, självskador, stress, mobbning och ätstörningar

Information, video och verkliga historier om mobbning, även när att få hjälp och råd till föräldrar

Hjälp och stöd till ungdomar

Dr Chris Williams ger dig tips för att bygga upp ditt självförtroende. Denna podcast är en av åtta delserie för Moodzone

Mobbning är ett bekymmer för många föräldrar och vårdare. Ta reda på vad du kan göra för att hjälpa ditt barn

Mobbning

Moodzone: Lågt förtroende och självsäkerhet

Mobbning: råd till föräldrar