preventivmetoder

Det finns många metoder för födelsekontroll. Läs om de olika typer av preventivmedel för att hjälpa dig att välja den bästa för dig. När du gör ditt val, även anser att endast en kondom hjälper till att skydda dig mot sexuellt överförbara infektioner (STI). För att skydda dig själv och din partner mot sexuellt överförbara sjukdomar, använda kondom (tillsammans med din valda preventivmedel) varje gång du har sex.

Hormonella metoder är mycket tillförlitliga medel för födelsekontroll. Hormonella metoder använder två grundläggande formler

Kombination och progestin enbart metoder föreskrivs för kvinnor av olika skäl. Varje typ av metod har sina för- och nackdelar.

Kombinerade hormonella metoder innehåller både östrogen och gestagen (syntetiskt progesteron). Kombinations metoder inkluderar piller ( “p-piller”), hud plåster, och ring; Progestin-bara hormonella metoder inkluderar piller, även kallade “mini-piller”, ett skott (såsom fyndigheten Provera), och implantat (t.ex. Implanon eller Nexplanon). Om du inte kan ta östrogen, kan en progestin-enda metoden vara ett alternativ för dig. Det finns också en hormonell lUD som frisätter en typ av progestin.

Kombinerade p-piller kan minska akne, smärta under ägglossningen, och premenstruella symtom. Båda typerna av piller minska kraftiga blödningar och kramper. Till skillnad från kombinationspiller, kan progestin piller tas av nästan alla kvinnor, även de som ammar -feeding. Beroende på när du börjar ta någon typ av p-piller, kan du behöva använda en säkerhetskopia preventivmetod under den första veckan; Patchar eller vaginala ringar liknar kombinationspiller, men de kräver inte att ta en daglig tablett. Plåstret byts varje vecka, och ringen ändras varje månad (med en vecka av efter 3 veckors användning); Vissa p-piller minskar svår humör och fysiska symptom som en del kvinnor får innan de börjar sina månatliga perioder. Dessa symtom kallas premenstruell dysfori (PMDD). Det finns också p-piller för kvinnor som vill färre perioder eller som vill sluta med perioder; Preventivmedel skott kräver inte att ta en daglig tablett. Istället ser du din sjukvårdspersonal gång var 3 månader för injektion; Hormonet implantatet frigör hormoner som förhindrar graviditet i ungefär tre år. Den måste sättas in och tas bort av en utbildad sjukvårdspersonal. Själva implantatet är ungefär lika stor som en tändsticka och är införd under huden på insidan av överarmen.