tillbaka på banan

Craig H. Kliger, MD

16 Oktober 2000 – Danny Dreyer stod på en norra Kalifornien high school spår, kör på plats. Han pumpade benen rakt upp och ner som kolvar, skjuta ut från banan med tårna varje gång hans fot landade. Scuff, slit, slit.

“Nu titta på detta”, sade han, och han började röra sig mycket annorlunda, framåtlutad, lyfta benen från hans höfter, sätta varje fot ner lätt. Ingen skjuter ifrån med tårna. Ingen nötning.

Han hade mig prova båda drag. “Om du var tvungen att köra på plats för ett par timmar, vilket skulle du hellre göra?” han frågade. Ingen tävling. Den ljusare, mjukare sätt kändes ungefär 10 gånger bättre. Men det kändes också som fusk. Det säkert inte innebära ansträngning jag brukar sätta i jogging.

Jag skulle komma till Dreyer, en rinnande lagledare med en ny idé, eftersom jag behövde högsta grad hjälp. Jag skulle köra de flesta av mitt vuxna liv, men nyligen mina försök bara inte fungerade. På en nyligen kväll jogga, jag kunde inte tro hur i otakt kände jag. Med varje stegljud, kände jag mer plodding.

En åldrande baby boomer, jag var inte ensam i min avmattning. Massor av oss har en uppförsbacke kamp och uppleva mer värk och smärta än vad vi brukade. Detta faktum har lett till en trend mot kinder, mjukare löpande tekniker, säger Richard Bomull, en Salt Lake City övningphysiologisten och talesman för rådet om Motion. Till exempel är fler människor nu blanda promenader med löpning, som är lättare på medelålders knän och ryggar.

Dreyer strategi, som han kallar “chi kör,” är den senaste vändningen i den lätt gör-det trend. Det är en form av löpning som införlivar principerna om tai chi, en gammal kinesisk disciplin tros öka energi och förbättra hälsan. Det har hjälpt driva Dreyer, som är 51, till en framgångsrik karriär som en nationellt rankad ultramarathon löpare. Bara i år har han vunnit tre 50 mil lopp. Inte bara “chi” -metoden skona honom skador, säger han, det ökar hans energi. “Jag mår så bra efter ett lopp som jag kommer hem och städa”, säger Dreyer. Jag tänkte att han måste göra något rätt.

Medan du tränar, bör du räkna mellan …

Medan du tränar, bör du räkna mellan …