Välja sportskor

Sportskor är förmodligen den viktigaste delen av träningsutrustning du ska köpa, så det är viktigt att välja rätt par.

Det finns stora skillnader i hur olika sportskor stödja dina fötter. Detta innebär att det är inte bra för dina fötter om du spelar fotboll eller tennis i samma tränare som du använder för jogging, till exempel.

Mike O’Neill, från College of Podiatry, säger allvarlig rygg, knä och höftsmärta, akillestendinit, shin spjälor (bensmärta), traumatiserade tår och smärtsamma blåsor är några av de villkor människor bär illasittande tränare kan utsättas för.

Tyvärr, 65% av Storbritanniens fritids idrottsmän och kvinnor bär fel skor för deras valda sport “, säger han.” Utbildare är den viktigaste delen av träningsutrustning du någonsin kommer att köpa, och ändra vad du bär på fötterna kan förhindra skador.

Fotbollsskor

Fotboll kan sätta en hel del stress på fötterna, speciellt när du spelar på hårda ytor såsom konstgräs. Stövlarna kan också sätta press på fötterna, och det är inte ovanligt att en fotbollsspelare att utveckla liktornar och förhårdnader eller skadad, förtjockad och inåtväxande tånaglar.

En bra, väl passande par stövlar är viktigt. Det ska inte finnas några tecken på trycket på foten efter en match eller träning.

När du spelar racketsporter, såsom tennis eller squash, är det viktigt att välja skor som är särskilt utformade för ändamålet. Dessa sporter innebär en hel del från sida till sida rörelse, och löparskor kommer inte att erbjuda rätt stabilitet.

Racket-sportskor är tyngre och styvare än löparskor, eftersom deras tår är byggda för stop-and-go åtgärder. Komfort bör vara din högsta prioritet, och det är viktigt att byta ut sportskor ofta.

Fitness skor är idealiska för aerobics eftersom de kombinerar flexibilitet, stöd och dämpning för att absorbera stötar och minska stötar till fötterna.

Löparskor är bra för att köra – och bara köra. De är mycket flexibla, vilket gör att foten att böja och flex genom varje steg, men de är inte lämpliga för sporter som tennis som involverar sidled steg.

Tennis och squash skor

Det är en bra idé att få dina löparskor korrekt avpassat för att passa din typ av fot. Om de är för små, kan de orsaka blåsor och svarta tånaglar.

Det finns många typer av lärare på marknaden, så försök att hitta en specialist återförsäljare som kommer att bedöma din fot och hitta rätt sko för dig. Bra specialiserade kör skofackhandeln kommer att erbjuda gånganalys för att få dig i rätt typ av löparskor.

Walking är ett bra sätt att öka din aktivitetsnivå, medan de mer äventyrliga kan vandra. De är både bra för hjärtat och lungorna, men är skonsamma aktiviteter, så bär mindre risk för skador.

Ramblers ger följande råd om den bästa skor för promenader och vandring

För korta promenader i tätort eller lätt landsbygden, är allt du behöver en bra, bekväm par skor som inte kommer att orsaka blåsor. Använd tuffa skor som är en bra passform, med en båge stöd, en något förhöjd klack och “andas” överdelar, som läder. Casual skor eller kvalitet utbildare med tunga sulor kommer att göra,. Om du gå promenader regelbundet, kan du investera i ett par ordentliga promenadskor eller några lätta vandringskängorna. Dessa kommer att ge din fötter och vrister stöd, och kan vara vattentätt. Highland går över svår terräng, bra walking stövlar är väsentliga.

Sportskor för domstols spel såsom basket och netball ger en kombination av flexibilitet och sidled stöd. Cross-trainers är styvare, ge ytterligare stöd till sida till sida rörelser, och kan användas inom en rad olika aktiviteter.

aerobics utbildare

Läs råd från College of Podiatry om hur man ser efter sportiga fötter.

10/12 /

10/12 /

tjänster

Löparskor

Plats

Ta reda på vilka sport du är bäst lämpade för denna korta psykologiska och lämplighetsprov

Öka din hälsa och kondition med roliga och praktiska idéer för att få aktiv och förbättra din allmänna hälsa

Vår C25K Planen är utformad för att få bara om någon ur soffan och kör 5km i nio veckor

Hur att hålla fötterna friska och välja rätt sportskor, plus vad du gör om du har snarkar

Vandringskängor

Basket och netball skor

Tjänster nära dig

Vad är din sport?

Hälsa och träning

Få igång med Couch till 5K

fothälsa